Вицепремиерът Валери Симеонов, който вече е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, заяви пред "Фокус", че България не е държава с прекалено богат етнически състав. Той декларира, че ще се придържа към равнопоставеност и ще отдава дължимото уважение на всеки един от етносите.

"Равнопоставеност и с дължимото уважение и внимание към всеки един от тях. България, слава Богу, не е държава с прекалено богат етнически състав или със сериозно присъствие на етноси, като например прибалтийските държави или някои други наши съседки, така че мисля, че това ще бъде една разумна и премерена дейност и политика", заяви Симеонов.

Той каза още, че политическите партии няма да бъдат на дневен ред в работата на съвета. Симеонов изтъкна, че ДПС и ДОСТ използват етническата карта не в полза на държавата.

"Няма да има никакъв паралел и няма да допусна никакво влияние или зависимост на която и да било политическа сила върху работата на този национален орган", категоричен бе Симеонов.

Той отказа да коментира изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по повод неговото назначаване.

"Намирате ме в кабинета ми. 18:20 ч. е, не съм приключил, в момента присъстват хора на нашия разговор, с което искам да ви кажа, че нямам време да обръщам внимание на чисто политическите изказвания, мнения, позиции. Даже не зная за какво става въпрос, пък и не ме интересува какво е казал Карадайъ. В момента аз съм на държавна длъжност, имам достатъчно много сериозни ангажименти и задължения, които трябва да изпълня, и въобще не се интересувам, нито се съобразявам с политическите мнения", каза вицепрмиерът.

Според него България почти не е засегната от мигрантската криза и няма нужда да се фиксира върху въпроса с интеграцията на мигрантите. През последните две години обаче именно Валери Симеонов говореше най-много за опасността от мигрантите.