„Джуно“ (Юнона) е първата сонда, която проби гъстите облаци на Юпитер и успя да разкрие някои от тайните на огромната планета. Снимките предлагат невиждан досега поглед върху една от най-загадъчните планети в Слънчевата система, чиято гъста обвивка от облаци не позволяваше на учените да изследват атмосферата й.

Първите анализи на учените от американската космическа агенция НАСА разказват, че планетата е сложен гигантски турбулентен свят с полярни циклони с размерите на Земята и гигантско „бушуващо“  магнитно поле.

„Развълнувани сме да споделим тези ранни открития, които ни помагат да разберем по-добре какво прави Юпитер толкова очарователен“, каза Даян Браун, изпълнителен директор на програмата „Джуно“ в седалището на НАСА във Вашингтон. „Беше дълго пътуване до Юпитер, но тези първи резултати вече показват, че то си е струвало.“

Сондата е уловила невероятни изображения на огромните сияния, които блещукат около полюсите на планетата. За разлика от сиянията, заснети на Сатурн, тези на петата поред планета в Слънчевата система изглеждат като постоянно въртящи се спирали и бури от пастелни цветове. Още по изненадващо е, че те са гъсто натрупани и се търкат едни в други.

"Ние сме озадачени относно начина, по който биха могли да се формират, колко е стабилна конфигурацията им и защо Северният полюс на Юпитер не прилича на Южния полюс", сподели Скот Болтън, главен изследовател на „Джуно“. „Не сме сигурни дали това е динамична система и  ние виждаме само един неин етап, а през следващата година ще гледаме неговото изчезване или дали това е стабилна конфигурация и тези бури циркулират едни около други?“

Друг инструмент на борда на сондата е измерил магнитното поле на Юпитер и е установил, че то е два пъти по-силно от очакваното. Според анализаторите на НАСА то е десет пъти по-голямо от магнитното поле, заобикалящо Земята. Болтън определя Юпитер като „планета на стероиди".

Сондата „Джуно“, която струва 1,1 милиарда долара, е пропътувала 2,8 милиарда километра в Космоса, докато достигне дестинацията си. В момента тя обикаля в орбитата на Юпитер и се приближава до планетата веднъж на всеки 53 дни.

Учените се надяват да разкрият тайните на странната планета в следващите няколко месеца, преди инструментите на сондата да откажат заради тежката радиация, на която е изложена. Необработените снимки от мисията са достъпни за обществеността онлайн, така че могат да бъдат свалени и обработени от всеки. А в интересно видео от НАСА споделят връзката между изкуството и науката.