Цялостното изграждане на магистрала "Струма" трябва да приключи до декември 2023 г. Това заяви по време на парламентарния контрол регионалният министър Николай Нанков. 

Третият лот на аутобана е разделен на 3 подучастъка – от Благоевград до Крупник, от Крупник до Кресна и от Кресна до Сандански

В момента инженерите в Агенция „Пътна инфраструктура“ преработват обществената поръчка за първата отсечка, където попада и тунел „Железница“. Стойността й е 250 млн. лв., но бе спряна в началото на април, тъй като от АПИ мистериозно беше изчезнала папка с офертата на „Главболгарстрой“ и имаше риск търгът да бъде компрометиран.

По случая беше обвинен външният оценител Стефан Гайтанджиев, който влезе на мястото на Спас Попниколов, след като той стана служебен министър. ДАНС и прокуратурата се самосезираха и в момента тече разследване.

"За да се навакса 8-месечното забавяне по този лот, от Пътната агенция ще пуснат 3 обособени позиции и трима различни изпълнители ще строят едновременно в различните участъци.
Това ще позволи срокът за завършване да бъде съкратен с 400 дни до 1000 дни, или близо 3 години"
, коментира министър Нанков.

За лот 3.2 от Крупник до Кресна все още не е обявена тръжна процедура, тъй като за него няма одобрение за финансиране по програмата "Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони" (JASPERS). При това положение при най-оптимистичния сценарий избор на изпълнител може да има в средата на следващата година. 

Общата дължина на магистрала "Струма" е 150 км, като до момента са изградени малко над 86 км.