Как да се наричат онези между 300 и 500 хиляди избиратели, които на последните избори останаха непредставени в парламента или пък гласуваха с отвращение за ГЕРБ? Автентична десница или демократична общност?

Този въпрос не е просто обикновен спор за банална политическа терминология. До скоро терминът "автентична десница" като че ли бе напълно приемлив. Откакто обаче ГЕРБ заяви своята дясна принадлежност, този термин внася известно объркване. Защото не е много ясно как така хем си десен избирател, хем не гласуваш и дори остро критикуваш най-голямата дясна  - поне формално - партия в България.

Терминът "демократично пространство" бе въведен от лидера на "Да, България" Христо Иванов. С него той се опита да обясни защо отказа общо явяване на изборите с "Нова република" - изтъкна, че целта му е да консолидира по-голяма част от демократичното пространство. Дори след изборите Иванов декларира, че не се отказва да работи за неговото обединение.

Обозначаването на избирателите, които твърдят, че са десни, но не гласуват за ГЕРБ, като "демократично пространство" или "демократична общност" като че ли наистина е по-подходящ вариант. Съмнително е дали чрез този термин електоратът на автентичната десница ще се увеличи чувствително, включително с приобщаването на по-умерен ляв електорат, какъвто опит направи Иванов. Ако обаче се обозначават като демократична общност, то веднага ще стане ясно защо отказват да припознаят ГЕРБ за свое политическо представителство.

Защото ГЕРБ е всичко друго, но не и демократична партия. Тази партия е ДПС-то на етническите българи, в което думата на върхновния лидер е закон, дори когато той я променя ежедневно, а понякога ежечасно. Ръководството на ГЕРБ познава и до голяма степен контролира избирателите си поименно, по същия начин, по който това прави и ДПС. Ясно е, че ГЕРБ престава да съществува в мига, в който Борисов по някаква причина се оттегли от партията. Така, както ДПС приключва ако Ахмед Доган се откаже да практикува политика.

Да, формално ГЕРБ е дясна партия. Тя е член на ЕНП, чието ръководство изпада във възторг от всяка следваща изборна победа на Борисов и компания. ГЕРБ се придържа към десни политики като фискална стабилност, изграждане на инфраструктурата като необходимо условие за развитие на икономиката и т.н. Тази партия обаче няма нищо общо с демокрацията. А много често, докато гради инфраструктурата, ГЕРБ руши нещо много по-важно - държавността.

Причините, поради които един убеден демократ не би гласувал за ГЕРБ, са твърде много, за да бъдат изброявани. Терминологичното обособяване на демократичната общност вероятно би спомогнало за нейното консолидиране. Още повече, че тази общност едва ли би се превърнала някога в истинска партия. Онези между 300 и 500 хиляди души биха могли да се обединят само около каузи. Не около лидери или някакви групови интереси.