Ако не се намери частен инвеститор за АЕЦ "Белене", най-вероятно ще се рестартират плановете за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви енергийната министърка министър Теменужка Петкова в парламента.

До края на септември Българската академия на науките (БАН) ще е готова с технико-икономически анализ за необходимостта от реализацията на проекта “Белене“ с финансов модел към него, допълни Петкова.

Анализът ще разглежда възможността за реализация на проекта изцяло на пазарен принцип без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Министър Петкова обяви намерението да се допита до академичната общност още в края на 2016 г., когато НЕК плати на руската “Атомстройекспорт” присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 601 млн. евро.

Повечето енергийни специалисти обаче са скептични за ролята на учените от БАН по казуса с новата мощност. 

„Необходимостта от атомна централа не е само прищявка, а възможност за заместващ резерв. Досега сме вложили над 3 млрд. лв. в проекта. Част от оборудването вече е на площадката, другата част идва до края на септември“, изтъкна Петкова.

До 12 юни всички парламенарни групи са поканени да излъчат експерти, които да участват в създаването на стратегия за развитието на енергетиката в България до 2030 г.