„Нагоре са кабинетите на прокурорите и съдиите, които също като съдебната система в лицето на двете власти сами си направиха поръчките и са си избрали това, което най-много им върши работа или им харесва. Има подземен паркинг с над 200 места - така че да нямат никакъв досег и възможност да им се влияе."

Така с гордост днес премиерът Бойко Борисов обобщи част от свършеното по сградата на т. нар. Военно НДК, което ще подслони част от най-големия съд - Софийския районен, плюс районната прокуратура и др.

"Това, което сме поели като ангажимент като правителство, надявам се септември месец да е готово. На многоуважаваните ни съдии и прокурори, адвокати да създадем максимално добри условия за високоотговорната им работа. За тук повече не трябва да се дават пари – мисля, че са около 20 млн. лв.“, каза още премиерът.

Борисов направи преглед на готовността за пускане в експлоатация на сградата заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, представляващия ВСС Димитър Узунов, министър Цецка Цачева и и.д. председателя на СРС Стефан Милев. Правеше впечателние отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов, но Борисов каза, че са си казали всичко" на срещата в МС миналия петък.

"Веднага щом преместим съдиите и прокурорите тук, съм поел ангажимент към съдебната система – съда, който е до радиото и е в окаяно състояние (сегашната сграда на СРС на Римската стена, б.р.), в рамките на една година да го приведем във вида, в който е тази сграда", каза още Борисов.

„Виждате един абсолютно компрометиран обект. Десетки милиони заровени. Остана да се разруши. Действително с доста усилия и воля сега сме създали една сграда, която се обзавежда в момента по всички изисквания, които съдебната власт иска. Като се започне от довеждането на арестанти със специално помещение, без да имат достъп до какъвто и да е външен свят. Отделни входове за съдии, отделни за прокурори, включително гардероби за тогите на адвокатите“, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му има десетки зали, оборудвани и обзаведени по най-съвременен начин, с плазми, мултимедии и каквото е необходимо.

Стефан Милев, Димитър Узунов, Цецка Цачева и Сотир Цацаров.

Съдия Стефан Милев допълни, че се планира сградата на СРС да се даде на Административен съд-София град. От своя страна Борисов добави: „Това е ваша работа, на който искате го давайте. Наш ангажимент с финансовия министър е да подсигурим отново ресурси за тази сграда и да я приведем в този вид.“

Правосъдният министър Цецка Цачева каза, че задължението на Министерството на правосъдието е да охранява тази сграда (само преди дни на заседание на ВСС се оказа, че темата е критична, защото няма кой да пази сградата - авторът на ремонта го прави, но про боно, на доброволни начала, б.р.).

„В момента, в който бъде въведена в експлоатация, определени са вече лицата, които ще охраняват сградата. Те трябва да преминат един курс на обучение“, каза още Цецка Цачева, която няма правно основание да прати Главна дирекция "Охрана" на обекта, преди да е приет от тях.