Наричат я не само “Кралицата на кашмира”, но и на фините ухания.

Днес дойде тъжната вест – известната дизайнерка Лаура Биаджоти е починала на 73-годишна възраст. Заради остри сърдечни проблеми е била откарана по спешност в болница в Рим в сряда вечер. Въпреки усилията на лекарите Лаура Биаджоти е починала тази нощ от остра сърдечна недостатъчност.

Известната италианка оставя не само дъщеря Лавиния (39 г.), но и модна империя. Лавиния също е дизайнерка и е редом до майка си от 90-те години на миналия век.

Лаура Биаджоти се ражда на 4 август 1943 г. в Рим в семейство на мениджър и модна шивачка. Дъщерята също се увлича по кройките, но голямата й мечта е да следва археология. След три години прекъсва следването си, за да помага в модното ателие на майка си Делия Солдаини. Загърбила археологията, Лаура се отдава на другата си страст – моден дизайн.

Името й нашумява още през 1972 г., когато във Флоренция представя първата си модна колекция.

Биаджоти загърбва традицията да твори мода само за манекенки и стройни създания. Нейните тоалети са и за по-пълни жени, което й носи изключителен успех.

Във в. "Ню Йорк таймс" се появява публикация, където за пръв път Биаджоти е наречена "Кралицата на кашмира". Така ще я наричат и до сетните й дни.

Истинският пробив е през 1986 г., когато именитата дизайнерка започва да предлага мода за деца и тийнеджъри – джинси и спортно облекло.

На 25 април 1988 г. на модно ревю в Пекин 30 китайски манекенки представят колекция на Биаджоти от 125 тоалета от фини материи.

Модната дизайнерка разширява империята си. Редом с облекло тя започва да изработва аксесоари, впуска се и в парфюмерията. Едни от най-известните и купувани в цял свят ухания са "Рома", "Биаджоти Уомо" и "Венеция".

През 1992 г. получава годишната награда на Ню Йорк "Жена на годината", през 1993 г. в Пекин й е връчен призът "Марко Поло".

Нейна вярна опора, помощник и съветник е съпругът й Джани. Той почива през 1996 г. В неговата роля влиза дъщерята Лавиния. Тя мечтае да следва медицина, но в крайна сметка се отказва, за да се посвети на семейната фирма.

След смъртта на майка си, тя застава начело на модната империя "Лаура Биаджоти".

Ариведерчи, Лаура Биаджоти!