"Докато в съдебната система основният въпрос е кой олигархичен кръг ще бъде по добре представен от другия нищо няма да стане".

Това каза пред бТВ Даниел Вълчев (ДБГ). Според него съдебната система изисква системни усилия, а не приказки, фойерверки и силни думи.

"Хората в системата се разделиха, тежко се разделиха. Това прави правилните стъпки по-трудни. Всичко може да бъде направено, но не всеки може да го направи. Не може да направиш реформа в която и да е система, ако основната ти цел е да махнеш едни хора и да сложиш други", каза Вълчев.

Според него фактът, че магистратите сами избират своите представители не може да бъде счетен за голям пробив.

"Публичните системи много трудно се променят отдолу. Този тип демократично мислене не винаги работи в публичните системи", смята Вълчев.

Според него ВСС не бива да има право на кадрови предложения, а трябва само да взема решенията. Предложенията обаче трябва да идват или от министъра на правосъдието, или от ръководителя на съответната структура, за да е ясно кой носи отоворност, ако съответният човек не се справя.

"Тримата големи трябва да се въздържат от политически изказвания", категоричен бе Вълчев.

И изтъкна, че у нас, ако един от висшите магистрати не е на мястото си, не е ясно кой ности отговорност. Вълчев заяви, че в Германия всеки ръководител на структура е длъжен да следи за евентуално корупционно поведение на своите подчинени, защото ако такова бъде доказано ръководителят си отива заедно с подчинения. Подобни правила били записани в етични кодекси.