Лидерите на страните от Г-7 подписаха днес декларация за борба срещу тероризма, предаде Ройтерс.

Това стана в края на първия ден от двудневната им среща в град Таормина на италианския остров Сицилия.

Документът бе подписан в края на работна сесия в рамките на форума. Главен инициатор бе британската премиерка Тереза Мей. Само преди 4 дни в Манчестър атентатор самоубиец се взриви в зала по време на концерт и уби 22-ма души.

Подписите си под документа сложиха лидерите на страните от Г-7, а също така председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Повеждаме борбата срещу тероризма на по-високо ниво, като без умора предотвратяваме, разследваме атентатите, преследваме изпълнителите и тези, които ги подкрепят... Ще се стремим към колективен подход към отстраняването на риска, който представляват чуждестранните наемници, след като напускат театъра на военните действия", се казва в декларацията.

Разговорите, които лидерите на седемте най-развити индустриални страни в света започнаха, се очаква да покажат дълбоките противоречия с американския президент Доналд Тръмп за търговията и климатичните промени, пише Ройтерс.

Срещата им се провежда в хотел, разположен на надвиснала точно над Средиземно море скала. Сбирката започна ден, след като Тръмп нападна съюзниците на САЩ от НАТО, че харчат твърде малко са отбрана и окачестви като "много лош" търговския излишък на Германия на среща с представители на ЕС в Брюксел.

След топлото посрещане на Тръмп в Саудитска Арабия и Израел поведението му към дългогодишните партньори в Европа хвърли сянка върху срещата Таормина, където лидерите на Г-7 трябва да обсъждат тероризма, Сирия, Северна Корея и глобалната икономика.

"Без съмнение това ще бъде най-интересната среща на Г-7 от години насам", коментира Доналд Туск.

Гари Кон - икономически съветник на Тръмп, предрече ожесточени спорове за търговията и климата.

Тръмп спечели президентските избори през ноември 2016 г. след кампания, в която отхвърли много от принципите, върху които се крепи Г-7, отбелязва Ройтерс. Сред тях са свободната търговия, многостранността и либералните демократични ценности.

Европейските лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел и новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, се надяваха да използват срещата, за да убедят американския президент да смекчи позициите си по някои въпроси.

Срещата на Г-7 бе открита в древния гръцки театър.

Със започването на разговорите обаче дипломатите признаха, че САЩ едва ли ще отстъпят. Което означава, че заключителното комюнике ще бъде доста смекчено в сравнение с това от предишната среща на "седморката" в Япония.

Срещата в Таормина започна с церемония в древния гръцки театър, надвиснал над морето. Във водите патрулираха военни кораби. В небето кръжаха 9 изтребителя, които оставяха след себе си зелени, червени и бели следи в цветовете на италианския флаг.

Оттам лидерите се преместиха в двореца "Сан Доменико" - някогашен доминикански манастир, превърнат днес в петзвезден хотел. По време на Втората световна война там са били настанени командващите военновъздушните сили на нацистка Германия.

Като домакин на срещата Италия избра тя да бъде на остров Сицилия, за да бъде привлечено внимание към Африка, която е само на 225 километра оттам.

Над половин милион мигранти, повечето от които са от Субсахарска Африка, достигнаха до италианските брегове с лодки от 2014 г. Те предприеха опасните плавания заради хаоса в Либия.

Изтребители патрулираха в небето над Сицилия.

Най-оспорваните теми се очаква да бъдат търговията и климатът.

Тръмп, който по време на кампанията си отхвърли твърденията, че затоплянето е дело на човека, заплашва да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г.

Останалите лидери от Г-7 се опитват да го убедят, че Вашингтон трябва да остане страна по договора. Гари Кон и други представители на белия дом заявиха, че Тръмп ще вземе решение след срещата.

"Това е първата реална възможност международната общност да накара американската администрация да започне да показва силата си, най-вече в политиката по отношение на околната среда", заяви Тристън Нейлър - лектор по въпросите на развитието в университета в Оксфорд.

Освен това на среща на 4 очи с Жан-Клод Юнкер Тръмп осъди германския търговски излишък и го нарече "много лош". Той се оплака, че в САЩ се продават твърде много германски коли.

Юнкер се опита да омаловажи думите на американския лидер преди срещата. Те обаче само подчертават разделението между Тръмп и партньорите му.

Президентът на САЩ не е единственият "новобранец" на срещата на Г-7. Такива са също Еманюел Макрон и премиерите Паоло Джентилони на Италия и Тереза Мей на Великобритания.

Очаква се утре да бъде огласено заключителното комюнике. Според представители на домакина Италия то ще бъде по-малко от 10 страници. Докато това след срещата в Япония бе от 32 страници.