Европейската комисия одобри вписването на българската говежда пастърма в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана ясно по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма" и защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда", уточниха от земеделското министерство.

Към края на 2015 г. страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 - на спиртни напитки.

Първият продукт, който попада в регистъра, е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. По-късно като храни с традиционно специфичен характер бяха вписани и „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица” и „Кайсерован врат Тракия” .

В процедура по регистрация е "Троянска луканка". 

Процедурата по принцип отнема години - на Гърция са й били нужни две десетилетия, за да защити сиренето си "Фета".