„Решени сме на всички мерки, за да спрем покачването на смъртността по пътищата“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев след извънредното заседание в Министерски съвет, предаде „Фокус“.

Премиерът Бойко Борисов събра тази сутрин няколко министри, за да набележат спешни мерщу срещу повишаването на броя на жертвите по пътищата и по повод на информациите, че качеството на хранителните продукти за Източна Европа е по-ниско от това в Западна.

„Знаете, че през последните няколко месеца има повишаване на смъртните случаи по пътищата. От 2014 година се забелязва покачване нагоре и това особено много притеснява премиера и той реши да ни събере днес, въпреки че е съботен ден, да предложим бързи мерки, буквало за седмици, максимум до месец, за спиране на това покачване на смъртните случаи“, каза Радев.

Още в понеделник министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски трябва да предложат окрупняване на регулаторните органи, които проверяват по пътищата. Следващата промяна е свързана с контрола за употребата на наркотици на пътя.

В наредбата за проверката за употреба на наркотични вещества има едно изречение, което би трябвало да бъде премахнато. Ще подготвим Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата. Обсъждахме премахването на знаците пред мобилните камери. Не може да бъде решено веднага. Има такава идея, но дали ще стане, ще го решим допълнително“, обясни Радев.

Според главния секретар на МВР Младен Маринов все повече хора са хващани да шофират след употреба на наркотици.

Допреди години не беше проблем, но сега все повече водачи не са употребили алкохол, а наркотично вещество, което е много по-трудно доказуемо и установимо на пътя", каза Маринов.

Проблемът е, че наредбата не урежда ясно реда за събиране и документиране на доказателства при изследванията на пътя и в болнично заведение.

В момента изследването на пътя е с техническо средство, но за по-голяма точност на водача ще се дава талон, с който той отива в здравно заведение и по съответната технология с 99% на вероятност се уточнява точното количество на съдържанието в кръвта на алкохол или наркотично вещество. Тази наредба ще подобри това нещо, за да може тези резултати и изследвания да бъдат необорими в съдебно заседание. Премиерът даде изключително кратки срокове – до понеделник“, каза още главният секретар на МВР.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи, че приходите от винетни стикери, които се използват за поддръжка на републиканските пътища, са около 300 милиона лева годишно.

„Обединихме се всички около мнението, че колкото по-бързо въведем интегрираната смесена система за ТОЛ такси и електронни винетки за леките автомобили, толкова по-бързо ще разполагаме с необходимия ресурс за ефективното и качествено поддържане на републиканската пътна мрежа“.

Очакването е след това приходите да скочат повече от три пъти.

„Ще имаме възможност да генерираме приходи от почти 1 млрд. лв. Толкова са и нуждите на сектора, за да има качествена и безопасна инфраструктура“.

Това нямало да се отрази на българските граждани, тъй като в новия модел цените на електронните винетки ще запазят сегашните си стойности.

„Крайно време е България да използва своето геостратегическо положение и да може по адекватен начин да таксува транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили“, каза още Николай Нанков.