Пет групи хранителни продукти - шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки и сокове и детски храни от световни производители ще бъдат изследвани за двоен стандарт в качеството.

Анализът трябва да открие дали предлаганите у нас продукти се различават от тези в Западна Европа, съобщи земеделският министър Румен Порожанов след извънредното правителствено заседание, свикано от премиера Бойко Борисов в 8 часа тази сутрин.

"През седмицата от Германия и Австрия експертите са закупили над 30 продукта от различни производители от всяка една от петте групи. Другата седмица ще купим идентичните стоки, които се продават на българския пазар от големите вериги и ще започнем анализ“, уточни той.

Експерти от Министерството на здравеопазването и Агенцията по безопасност на храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които ще бъдат проведени тестовете.

Анализът ще включва няколко компонента – сравняване на съставките от етикетите, съответствието им с описанието и техните цени.

Опаковката една - съдържанието друго

По време на днешното заседание на Министерския съвет Бойко Борисов сравни двойния стандарт при качество на храните с практиките от Апартейда.

"Това е недопустимо, обидно. За едни храните в Европа да са с едно качество, а за Източна Европа и за тези пазари с по-лошо, което уврежда здравето. Някои ще кажат да се чете етикета. Само че хората не са много научени да четат етикета и се подвеждат и по рекламите. Впоследствие даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт, инсулт", коментира Борисов.

Според земеделския министър обаче в никакъв случай не може да се каже, че въпросните храни, независимо от качеството си, са вредни за здравето на потребителите.

Страните от Вишеградската четворка вече призоваха ЕС да предприеме мерки срещу двойните стандарти по отношение на хранителните продукти. 

Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка даде пример с месни консерви, които изглеждат по един и същи начин, но в Германия се правят от свинско, а предназначените за чешкия пазар - от преработено пилешко.

В момента европейското законодателство разрешава на производителя да променя състава на хранителните продукти, без да сменя опаковката. Защото купувачите в различни страни имали различни вкусове.