От най-популярния човек в Украйна до един от най-мразените хора, останали без приятели.

Този път извървя само за една година Надежда Савченко - украинската жена пилот и депутатка, чиято съдба навремето развълнува целия свят, пише сайтът Inforesist.

На 25 май 2016 г. тя бе освободена от затвора в Русия, където прекара малко повече от две години по скалъпени обвинения и след отвличане. Савченко се завърна в Украйна, където бе обявена за национален герой. Зае мястото си в парламента, където бе избрана, докато бе в затвора, и стана член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Член бе на партия "Отечество", оглавявана от бившата премиерка Юлия Тимошенко. И получи орден "За мъжество", втора степен.

Савченко дори бе готова да се кандидатира за президент Сега тя иска да основе партия и да участва с нея в парламентарните избори.

Нещата обаче се развиха по малко по-различен начин.

Надия Савченко отказа да оглави специалния орган за освобождаването на военнопленници при украинския президент, както и други предложения на властите. Тя обяви собствени списъци на подлежащи на освобождаване хора, срещна се неколкократно с лидери на проруските сепаратисти и призова за преговори с тях. Военнослужещата загуби мястото си в парламентарната фракция на "Отечество" и обяви личен план за "презареждане".

Скандалите

За една година Надия, както я наричат близките й, успя неведнъж да шокира обществеността със скандални изявления.

Тя заяви, че смята за необходимо хората да се научат да искат прошка и да прощават, за да има мир в Донбас. Последва предложение за пряка връзка с Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), извън Минските споразумения, за да бъде постигнато освобождаването на украинските пленници и политзатворници.

През декември 2016 г., след тайни преговори с лидерите Александър Захарченко на ДНР и Игор Плотницки на ЛНР, Савченко заяви на пресконференция, че е видяла в събеседниците си "хора, а не дяволи". И предизвика нееднозначни и бурни реакции.

Броени дни по-късно по телевизията депутатката каза, че Захарченко и Плотницки не са терористи. И допълни, че сепаратистите убиват хора, които убиват тях - все пак е война.

Савченко се забърка и в антисемитски скандал. В отговор на зрителски въпрос в ефира на телевизия News One тя изтъкна, че властта в Киев няма украинска кръв и че е необходимо хората да се борят срещу еврейската власт. По-късно заяви в интервю, че "не обича чифутите". И допълни, че Украйна не е антисемитска страна, тъй като при 2 на сто еврейско население, във властта те са 80 процента.

Крачка към голямата политика

Надежда Савченко обяви намерението си да влиза в голямата политика в края на 2016 г. Тогава тя се присъедини към обществената платформа РУНА (Движение на украинския народ). През февруари т.г. обаче обединението я изгони от редиците си "заради разногласия във визията за базовите идеологически основи".

През април Савченко обяви новия проект "Настъпление". Дни по-късно той бе прекръстен на "Обществено-политическа платформа на Надежда Савченко". В ръководните органи влязоха всички помощници на жената пилот.

Надия отново изрази готовност да се кандидатира за президент, тъй като е готова да поеме отговорност за страната. Главната й цел е "да преустрои архитектурата на държавата и да позволи на хората да работят комфортно в нейните рамки".

Савченко прекара повече от две години в руски затор.

Рейтингите

През юни 2016 г. Савченко имаше най-високия рейтинг сред украинските политици - 35 на сто. Този на президента Петро Порошенко бе 16%. На президентски избори за нея бяха готови да гласуват почти 12 процента от украинците.

Само за три месеца обаче доверието към Надия спадна на 22 на сто, а вероятният президентски рейтинг се срина до 6%. Днес нивото на популярността й е от няколко процента.

Самата Савченко коментира срива така:

"Не знам от кой космос вземате тези цифри. Измерва се вероятно не подкрепата за мен, а телевизията, реториката на президента, на Юлия Тимошенко и на другите политици, включително на европейските, които говореха за мен. Образът ми и аз сме две различни неща."

Причина за падането на рейтинга на довчерашната национална икона са нейните проруски изявления. Така смята Алексей Антипович, директор на социологическата група "Рейтинг".

"Народът я чакаше като украинка, като патриот, а получи такава, която говори на електората на Изток. Но там не я приемат, защото тя воюваше срещу ДНР и ЛНР. Тя не попадна нито в проруския, нито в проукраинския тренд", коментира Антипович.

Критика от депутатите

Дейността на Надежда Савченко на свобода постоянно бива критикувана от нейните колеги депутати.

"Тя няма политически перспективи. За една години всички разбраха коя е Савченко", коментира Максим Бурбак - лидер на фракцията на "Народен фронт".

"Смятам, че тя не е лош човек. А като политик, изглежда, не е това, което очакват избирателите", смята Игор Луценко от "Отечество" - партията, която вкара Надия в парламента и след това я изгони заради срещите й с лидерите на ДНР и ЛНР.

Интересно е мнението и на Олег Ляшко, лидера на Радикалната партия:

"Ако върнем времето, щях ли да освобождавам и да се боря за освобождаването на Савченко? Да, щях да се боря. Въпреки това, че тя след това изневери на украинците."

Игор Мосийчук от Радикалната партия предложи на Савченко да се откаже от депутатските си правомощия, тъй като е легализирала сепаратистките лидери.

Феномен за Украйна

Има обаче и такива, които подкрепят военнослужещата. Според първия украински президент Леонид Кравчук тя е феномен за страната си. Той подкрепя онези нейни крачки, в които тя не акцентира върху свалянето на властта.

В очите на широката общественост Надежда Савченко остава неформален политик, който огласява смели мисли и намира отзвук в сърцата на много украинци, отбелязва Inforesist.