Срещите при президента Росен Плевнелиев през 2014 година заради КТБ са били повече от две, но две са официализирани в рамките на КСНС. Това каза тази сутрин бившият премиер и финансов министър Пламен Орешарски пред БНТ.

Той се надявал Румен Радев да даде достъп и до двете стенограми, той като те имат пряка връзка една с друга.

"Най-добре е да се отворят стенограмите поради значимия обществен интерес", заяви той.

Според Орешарски обаче нямало да разберем кой знае колко неща, защото на тези срещи се говорело интституционално. Но пък ще разберем защо КТБ не е била преструктурирана, а фалирана. Това може да стане ясно от втората стенограма, където обект на разговор е бил проектът на централната банка и на правителството за преструктуриране на КТБ по модел, одобрен от ЕК. Това е било необходимо, за да не попаднем в обсега на държавните помощи, каза Орешарски.

"Спасението на банковата система дойде от сполучливите действия на ценралната банка и на кабинета по отношение на осигуряване на ликвидна подкрепа, която не беше използвана или беше използвана само за една банка. Но достъпът до такава ликвидна подкрепа не беше одобрен от ЕК и това действаше въздържащо върху спекулациите относно състоянието на банковата система", заяви бившият кандидат-президент, подкрепен от ДПС.

Орешарски си пожела да не разбираме никога защо се е кандидатирал за президент на последните избори.

 "Имам причини и сега да мисля, че нашата държава предстои да мине през сложни периоди", загрижено каза той.

Левовете в евро

Очаква се до получим добра оферта от еврозоната, смята той. Пламен Орешарски заяви, че я очаква с интерес. Той припомни, че България е 2/3 и повече подготвена за членство в еврозоната заради фиксирания курс. Шоковете при влизане в еврозоната за нас ще бъдат далеч по-меки. Според него няма да има двойно поскъпване.

Щяло да има само "известно поскъпване" и някои закръгляния.

Критично към властта

Според бившя премиер най-притеснителното в доклада за икономическото състояние на Евросъюза е това, че ако погледнам докладите от миналата и тази година, става ясно, че сме страна с икономически дисбаланси.

"България е единстветата страна, при която не се отбелязват видими подобрения", каза той.