"Мистериозният" адвокат Момчил Мондешки, станал известен като най-трудно откриваемият участник в разговорите "Яневагейт" (или "Двете каки", в стилистиката на премиера Борисов), не е виновен и не е уронил престижа на адвокатската професия.

Това съобщава "Дневник", цитирайки Адвокатската колегия на Стара Загора - единственият орган, който реши да направи проверка на Мондешки дали не е нарушил етичния кодекс.

Оправдателното решение е на дисциплинарния съд на колегията, в която е вписан Мондешки. В понеделник те ще обсъдят дали да обжалват. В такъв случай казусът ще стигне до съда на Висшия адвокатски съвет. Повече подробности около решението не са оповестени.

Мондешки, който през близо двете години, в които "Яневагейт" стигна дори до доклада на ЕК, не беше открит нито от прокуратурата, нито от етичната комисия на ВСС и така двете институции затвориха скандала, без да открият данни за нередности.

Накрая Мондешки даде интерю за "Труд" без снимка миналата година, в което си спомни внезапно, че разговорите са нарочно записани с цел хора от изпълнителната власт да бъдат изнудвани и компрометирани.

Не се е чуло адвокат Мондешки да има някаква бурна практика в съдебна зала, а според мнозина той е "процесорът", чрез който се свежда влиянито на КОЙ в съдебната система. В подобна посока бяха и единствените обективирани в доклад на ВСС твърдения за него - че е седял нонстоп в кабинетите на Владимира Янева и сие по време на властта им , и че дори се е "самообслужвал" от служебни компютри на СГС.

Той подаде документи за лиценз на понятието "Яневагейт" пред европейското патентно ведомство, съобщи преди време "Биволъ".