Григор Димитров спечели в първия кръг на "Ролан Гарос" срещу французина Стефан Робер (№113 в света) с 6:2, 6:3, 6:4 на централния корт "Филип Шатрие".

Това е първа победа за българина в Откритото първенство на Франция от четири години. Най-добрият ни тенисист достигна до третия кръг през 2013-а, след което в три последователни издания отпадаше още на старта.

Следващият съперник на Димитров ще е Томи Робредо (Испания) или Дан Евънс (Великобритания). 

Двубоят срещу Робер започна трудно за Гришо. Той сервираше първи, но му трябваха 10 минути, за да затвори гейма. Робредо имаше три възможности за пробив - не се възползва.

Първият брейк в срещата дойде на сметката на българина - за 3:1, при това на нула. Последва затвърждаване, отново без съперникът му да спечели точка.

Нататък сетът вървеше добре за хасковлията. Накрая той реши да не чака своето подаване, а проби отново Робер и дръпна с 6:2 и 1:0 в сетовете.

Втората част имаше аналогичен развой. Отново пробив за 3:1 в полза на Димитров. И още един за 5:1. Тук концентрацията на Гришо явно спадна и той допусна да бъде смутен, когато сервираше за сета. 

113-ият в света върна единия брейк, а след това намали още за 3:5. Все пак от втория опит 11-ият в схемата приключи частта, при това с ас.

Третият сет тръгна още по-обещаващо за Григор и се зададе бърза развръзка. Той поведе с 4:0 след два пробива. Междувременно централният корт почти се изпълни и Робер получи подкрепа.

А противникът му явно се отпусна. Резултатът стана 4:2 след втори пробив в мача за представителя на домакините. Стана и 4:3. След това обаче Григор Димитров охлади Стефан, като доказа, че контролира събитията на корта - 5:3.

Последва размяна на сервис-геймове и победа с 3:0 за Гришо.

Вече е факт първата голяма изненада на "Ролан Гарос 2017" - световната №1 Ангелик Кербер падна безславно още в първия кръг с 2:6, 2:6 от Екатерина Макарова само за 82 минути.

За първи път в историята на турнира водачката в световната ранглиста си тръгва още на старта.