"Бях най-високопоставеният след президента – той беше от дясната му страна, аз бях от лявата."

Така Веселин Марешки - лидер на "Воля" и зам.-председател на парламента, сподели пред Нова тв вълненията си от гостуването във Ватиката по повод 24 май.

"Не всеки има шанс да се докосне до човек, който управлява една система, която управлява над 2 млрд. християни по света", възхити се варненският бизнесмен.

Затова пък новоизпеченият депутат бил много впечатлен от посланика ни Кирил Топалов, който бил "изключително ерудиран човек - много възпитан, и му разказал много интересни неща".

Марешки изреди още, че е бил в Тайланд при бедственото цунами (през 2004 г.), а също така покойният патриарх Максим е от с. Орешак, откъдето е баща му. От това заключава, че съдбата по някакъв начин го е свързвала с велики хора.

Марешки нарече президента Румен Радев достоен българин.

"Аз никога не го бях срещал, нито в кампанията, нито в предишния си живот - категоризира той миналото си на кандидат-президент. -

При много други кандидатури щяхме да бъдем по-зле представени пред света."

Марешки се преценява, като "малко по-театрален тип човек" - но в смисъла на повече свобода и импровизация.

„На практика президентът имаше диалог с папата – ние, така, просто бяхме представени“, все пак скромно отбеляза той.

Той също се е виждал и с Путин покрай сбирка в Русия на чуждестранните инвеститори.

„Ние тука си гоним инвеститорите“, каза лидерът на "Воля".

Самият той не е променял богатството си - около 200 млн. лв., но е прехвърлил всичко на роднини.

Резки движения няма – почит на същото положение сме си – чистите активи, плюс себестойността на бизнеса са долу-горе толкова.

Фирмите му правят продажби за над един милиард годишно и заради това сравни кредитите си от милиони с това все едно физическо лице да си купи телефон на изплащане и да дава по 50 лв. месечно.

И пак се върна на цитат от папата:

"Всеки, който работи по голяма идея, ще бъде наричан луд, дори ако успее", цитира той мисъл на Франциск.

Марешки толкова бил развълнуван, че не помни папата дали го е "погалил" по главата (по думите на премиера Борисов за "трите папи", б.р.).