"Боя се, че след публикуването на стенограмата за КТБ тя ще предизвика разочарование, защото на този Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) не се случи нищо важно."

Това заяви лидерът на ДСБ и на "Нова република" в оставка Радан Кънев пред Би Ти Ви. Става дума за стенограмата от срещата при държавния глава тогава Росен Плевнелиев, проведена в края на юни 2014 г. Това е и документът, който се очаква да бъде огласен от президента Румен Радев, след като съдът отмени отказа на администрацията му това да стане. Самият Радев поиска съгласие от участниците в заседанието за огласяване на разговорите и получи такъв от много от участниците в нея. Не е ясно до момента каква е позицията на БНБ. 

Кънев заяви, че седмица преди въпросната среща при президента e имало друга среща, но в БНБ. Това е било мястото, където се е говорило за въвеждане на банкова ваканция. На "Дондуков" 2 подобен разговор не е воден, заяви той. Десният политик е сред далите съгласие стенограмата да бъде публична, а и щом съдът се е произнесъл, че в документа няма тайна информация - няма причина това да не стане. 

"За самия грабеж на КТБ беше създадена анкетна комисия в парламента, в която обаче всичко се замиташе. Решението на проблема е в ръцете на прокуратурата", заяви Радан Кънев.

За друга среща говори и бившият премиер Пламен Орешарски. Бившият водач на ДПС, сега лидер на ДОСТ Лютви Местан също каза, че на срещата при Плевнелиев не е говорено нищо за банкова ваканция, но има и други стенограми.

Той разкритикува работата на правителството и Народното събрание. По думите му все още няма внесен нито един законопроект за 1 месец, а някои хора "са се обединили заради трапезата". Очевидно става дума за малкия коалиционен парньор - "Обединените патриоти".

"Тежката криза, в която е реформаторската десница, трябва да се разглежда като част от дългия път в изграждането на дясната алтернатива на ГЕРБ. Докато нямаме обща позиция към ГЕРБ, колкото и документи да подписваме, единни няма да бъдем. Ако гледаме днешното поведение на Захариева, Борисов, Цветанов и Цачева, те не са ни приятели", каза в заключение Радан Кънев.