Има покана и уверение, че руският президент Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от Освободжението на България на 3 март догодина. Това обяви зам.-председателката на БСП Деница Златева пред БНТ, цитирана от партийния пресцентър. По думите й това можело да даде нов импулс в международните отношения. Според Златева "Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм". 

"Приоритетът миграция и сигурност, свързан с българското председателство на ЕС, е изключително важен за България. Очаква се да се случат важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище – Дъблинското споразумение”, каза още Златева, която отговаряше за организацията на председателството на Европейския съвет в качеството си на вицепремиер в служебния кабинет "Герджиков". 

По думите й другият приоритет е свързан с конкурентоспособността, растежа на икономиката, заетостта. Важен е и енергийният съюз:

„Важен е от гледна точка на енергийната диверсификация, интерконекторните връзки”, посочи Златева.

По отношение на националните ни приоритети за председателството трябвало да обърнем внимание на теми като Западните Балкани, кохезионната политика, изравняване на стандартите на икономическото и социалното развитие на отделни региони и на самите държави в съюза, каза още Златева. 

По повод Западните Балкани заместничката на Корнелия Нинова в БСП каза, че държим много на договора за добросъседство с Македония.

„Той засяга редица от спорните въпроси, но също може и да се надгражда”, обясни тя и изрази надежда, че той скоро ще бъде подписан.

Златева предложи България да приеме и декларация, по примера на други държави, в която да са посочени много ясно ангажименти от страна на ЕС към европейското бъдеще на Западните Балкани.