Във въздуха може да се случи всичко – най-малкото е Волен Сидеров да се „закача“ с екипажа и с останалите пътници. Понякога авантюристки, тръгнали напът в напреднала бременност, раждат и това е екстремно, но радостно събитие. За съжаление се случва и да умират хора. Какво прави екипажът с трупа на починалия , докато самолетът се приземи? Понякога полетите траят повече от 10 часа…

„Има точни инструкции как стюардите и стюардесите да се справят с пияни пътници и ревящи бебета. Какво да правят с умрял по време на полет човек, обаче е „сива зона“, признава пред английския „Телеграф“ инструкторка на бъдещи въздушни домакини.  Все пак има няколко най-общи положения, които се следват при такива трагични инциденти.

„Не може да сложите мъртъв пътник в тоалетната. Показва неуважение, а и не е практично. Ако трупът се изплъзне от тоалетната чиния и падне на пода, после е сложно отново да се наглася. В тоалетната е тясно, много трудно може да се събере там мъртвото тяло“, казват експерти.

Вариант е при достатъчно места в самолета, тялото да не се мести. То се завива до шията с одеяло. „Познавам член на екипаж на самолет, който трябваше да седи до починал човек до края на полета“, казва инструкторката на стюради и стюардеси..

Ако има място в първа класа, мъртвото тяло се пренася там, а пътниците, които са в близост до мястото му, се информират за случилото се. През 2006 г. в полет от Лондон до Бостън починал мъж бил преместен в първа класа и останал там три часа.

“Четирима стюарди носеха горкия мъртвец. Но той беше твърде тежък за тях. Трябваше да помага и един от пасажерите. Увиха го в одеяло и го сложиха в полулегнало положение на седалката, все едно че спеше“, разказва очевидец на случката. „Виждах върха на главата му докрая на полета и се чувствах доста некомфортно. Повечето от пътниците наоколо обаче се държаха като истински англичани и се правеха сякаш не се случва нищо необикновено, като се опитваха напълно да игнорират мъртвото тяло“, обяснява той.

Преди години обаче с починалите на борда на самолет се е действало по различен начин, твърди „Телеграф“. Екипажът нагласял мъртвото тяло, за да изглежда умрелият като заспал.

„Това правехме преди много години – сервирахме им водка с тоник, давахме им вестник, и те изглеждаха сякаш са добре. Вече не правим така“, твърдят запознати с кухнята на авиокомпаниите.