Руският президент Владимир Путин кацна в Париж и се отправи към двореца "Версай" за среща с колегата си Еманюел Макрон. 

Държавният глава на Русия е първият чуждестранен гост на новоизбрания френски президент. След диалога, двамата ще дадат обще пресконференция.

Френският президент Еманюел Макрон обещава твърд тон на първата си среща с руския си колега Владимир Путин, коментира телевизия "Франс 24".

По време на предизборната кампания щабът му обвини руските медии, че се опитват да се намесят в демократичния процес.

Макрон, който встъпи в длъжност преди две седмици, заяви, че диалогът с Русия е жизнено важен за разрешаването на редица международни спорове.

Отношенията между двете страни обаче са белязани от недоверие. Париж и Москва подкрепят различни страни в сирийската гражданска война и са на нож заради украинския конфликт.

Току-що завърнал се от разговори със своите западни партньори на срещата на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия, Макрон ще приеме Путин във Версайския дворец.

"Владимир Путин е труден лидер за срещи, но козовете са в ръцете на Макрон - заяви Лила Жасинто - експерт по външните отношения на "Франс 24". - Имайте предвид, че това посещение е неочаквано, не се очакваше двамата лидери да се видят преди срещата на Г-20 в Германия през юли. Но Макрон взе инициативата в свои ръце, след като Путин му се обади след изборната победа. Това, изглежда, е много благороден жест от страна на Макрон."

Домакинът ще използва изложбата в двореца, посветена на руския цар Петър Велики, за да се опита да даде нов старт на двустранните връзки.

"Необходимо е да се говори с Путин, тъй като има редица международни въпроси, които няма да бъдат разрешени без твърд разговор с него", каза Макрон.

"Ще бъда взискателен в моя обмен с Русия", заяви новият френски президент пред журналисти след срещата на Г-7.

Отношенията между Париж и Москва се обтегнаха по времето на президента социалист Франсоа Оланд. Путин отмени посещението си в Париж, планирано през октомври 2016 г., след като Оланд заяви, че ще се срещне с него само за разговори за Сирия.

След това по време на предизборната кампания от щаба на Макрон твърдяха за руски хакерски атаки и дезинформация, като в един момент дори отказаха акредитация на руските държавни телевизии "Спутник" и RT с мотива, че разпространяват кремълска пропаганда.

Два дни преди втория тур на президентските избори от екипа на Макрон съобщиха, че хиляди хакнати имейли на щаба са огласени в информация, която според анализатор от Ню Йорк е дошла от група, свързана с военното разузнаване на Москва.

Освен това Путин даде рамо на Марин льо Пен - крайнодясната съперничка на Макрон. Месец преди изборите той я прие в Москва.

Макрон спечели убедително срещу Льо Пен, след което руският президент му изпрати поздравително послание с думите, че иска да загърби недоверието и да работи с него.

Срещата с Путин веднага след форума на Г-7 е умен ход от страна на Макрон предвид факта, че групата допреди три години бе Г-8, но Русия бе изключена от нея. Това отбелязва Жак Одибер - бивш дипломатически съветник на Франсоа Оланд.

"Путин обича тези символични работи. Мисля, че това е отлична политическа възможност, изборът на мястото е перфектен. "Версай" добавя малко величие", каза Одибер.

Изложбата в двореца е в чест на 300-годишнината от посещението на проевропейски настроения Петър Велики във Франция.