Бившият гръцки премиер и външен министър Константинос Мицотакис, който води преговорите за влизане на страната си в ЕС, почина на 98-годишна възраст. Това съобщи семейството му, предаде АП.

Мицотакис заема поста министър-председател на Гърция през април 1990 г., след като партията му "Нова демокация" печели изборите. По време на управлението си той заздравява връзките между Гърция и ЕС и осигурява участието на страната в подписването на Маастрихския договор през 1991 г.

Като външен министър в правителството на Георгиос Ралис, той ръководи преговорите за влизане на южната ни съседка в ЕС през 1981 г.

Мацотакис подобрява отношенията между страната си и САЩ и е първият гръцки премиер, посетил Белия дом след 27 години прекъсване. 

Бюджетните съкръщения, приети от правителството му, го правят непопулярен и позволяват на социалиста Андреас Папандреу да се върне на власт през 1993 г. с обещание за увеличаване на заплатите и пенсиите.

Констатинос Мицотакис е роден на 18 октомври 1918 г. на гръцкия остров Крит. Завършва право, политология и икономика в Университета в Атина през 1940 г.

По време на германската окупация на Крит през Втората световна война Мицотакис е арестуван и осъден на смърт заради борбата си срещу нацистите, но успява да избяга. През март 1946 г., когато е едва на 28 години, той става най-младият член на парламента. Мицотакис е финансов министър в правителството на Георгиос Папандреу-старши.

След военния преврат през 1967 г. е арестуван от хунтата, по-късно бяга от страната и живее в Париж шест години. През 1973 г. се завръща в Гърция. Мицотакис отново е избран за депутат през 1977 г., а на следващата година се присъединява към партията на Константинос Караманлис "Нова демокрация". Той заема постовете министър на координацията и министър на външните работи. След това е парламентарен говорител на "Нова демокрация" и председател на партията от 1984 г.

Произхожда от политическа династия. Баща му и дядо му са били членове на гръцкия парламент, а чичо му Елевтериос Венизелос е бивш премиер на Гърция.

Мицотакис има четири деца. Дъщеря му Дора Бакояни, бе външен министър и кмет на Атина. Синът му Кириакос Мицотакис е настоящ лидер на "Нова демокрация".