"Уважаеми колеги,

Тъй като не ни канят в ЦУМ, решихме да пием кафе пред президентството. Събираме се на сутрешно кафе на 30 май, вторник, от 9,30 ч. сутринта, за да посрещнем участниците в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента."

Това пишат от инициатива "Правосъдие за всеки". Оттам заявяват, че имат конкретни искания към държавните институции, а първото е изложено в отворено писмо, внесено днес в президентството.

От сдружението, по чиято инициатива у нас гостуваха Моника Маковей и Лаура Кьовеши, настояват КСНС да се занимае с "тевожното състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост".

Ето и пълния текст:

"Уважаеми Господин Президент,

Уважаеми господа държавници,

От името на над хиляда свободни граждани, активно участвали в Марша за европейско правосъдие на 23 май, Инициатива "Правосъдие за всеки" ви адресира с призив да включите в дневния ред на предстоящия на 30 май 2017 г. Консултативен съвет за национална сигурност точка за обсъждане на:

Тревожното състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост, във връзка с нерегламентираните контакти на висши магистрати, като елемент и заплаха за националната сигурност.

Обществото очаква становище по събитията от последните месеци, случващи се в ръководния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет, особено за тайно проведената среща на главния прокурор с частни бизнесмени и политическо лице извън установените за това места, по-известна като "ЦУМ гейт", за която същият отказва категорично да дава обяснения.

Тези събития бележат изключително опасна тенденция за нарушаване на законови норми и етични стандарти. Показват мълчаливо съгласие на всички власти относно пълното всевластие и неотговорност на главния прокурор пред държавните институции. Налага се въпросът извършва ли се търговия с влияние във висшите органи на съдебната власт?

Това поставя под основателно съмнение независимостта на съдебната система като цяло, провеждането на държавната наказателна политика, а оттам и върховенството на правото.

Всичко това категорично засяга националната сигурност. При неефективно работеща или контролирана от външни влияния съдебна система, която на практика стимулира организираната престъпност, поради нейната ненаказуемост, няма как да имаме правова сигурна и стабилна държава!

Очакваме на заседанието на КСНС да бъдат поканени главният прокурор и председателите на върховните съдилища, които също да изразят своето становище по така повдигнатите въпроси.

Настояваме след обсъждането КСНС да излезе със становище относно състоянието на съдебната система и събитията от последните седмици."

Писмото е подписано и от представители на още пет граждански организации:

Конфедерация за защита правата на детето
Гражданско сдружение "Боец"
Движение обществен натиск
Сдружение "Обединени реформатори" 
Сдружение „Полити"