ЦСКА-София няма да играе в европейските клубни турнири в следващите два сезона, реши УЕФА, като позицията е оповестена на официания сайт на централата (виж по-долу).

От становището на футболната централа става ясно, че БФС в лицето на Борислав Михайлов опитал да убеди Нион да направи изключение по случая с "червените". Това обаче не е уважено. УЕФА гледа на ЦСКА-София като на нов клуб, от друга страна счита, че направените структурни промени са в противовес с правилниците на организацията.

Посочват се и други примери за клубове, минали по пътя на ЦСКА-София, който напрактика е хибрид между "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс".

Всичко това означава, че "Левски" няма да играе бараж с "Верея" за квотата, а се класира директно. Същевременно старозагорци ще спорят с "Дунав" (Русе) или "Локомотив" (Пловдив) за последната вакантна позиция.

Ето какво гласи съобщението на УЕФА:

"УЕФА взе решение да отхвърли отправената от Българския футболен съюз молба да направи изключение във връзка с легитимното участие на ПФК ЦСКА-София в европейските клубни турнири. Решението е взето на база чл. 12, ал. 2 и ал. 3 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей.

Българският футболен съюз, в лицето на своя президент Борислав Михайлов, отправи писмена молба на 12 май 2017 г. да се направи изключение в случая с ПФК ЦСКА-София и положи всякакви усилия, за да убеди организацията ни, че заявлението е напълно изрядно.

След задълбочено обсъждане УЕФА прецени, че структурните промени в клуба, датиращи от юни 2016 г., са в противовес с чл. 12 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей и с т.нар. “тригодишно правило”. 

В резултат ПФК ЦСКА-София няма право да кандидатства в УЕФА за лиценз за следващите две издания на европейските клубни турнири (2017/2018 и 2018/2019). 

Това решение се вписва в рамките на други три сходни решения, взети въз основа на “тригодишно правило”: с отборите на "Жалгирис" (Литва), "Университатя" (Крайова, Румъния) и "Дери Сити" (Северна Ирландия)."