Eвропейската  комисия обвини днес полския външен министър Витолд Вашчиковски, че преиначава спора, който тя води със страната му за върховеството на закона.

„Политико“ цитира Вашчиковски през уикенда, че първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс води "личен кръстоносен поход" срещу евроскептичното и националистическо правителство на консервативната партия „Право и справедливост“.

"Съжаляваме, че министър от правителството не разбира ролята, структурата и компетентностите на комисията“, каза в специално изявление по време на редовния си брифинг говорителят на комисията Маргаритис Схинас.

"Комисията е пазителката на договорите, на общите на интереси на 28-те държави-членки и на върховенството на закона“, добави той.

"Бихме били признателни, ако всички отговорни правителствени представители, впускайки се в коментари за нашата роля, си отбележат добре тези факти“, каза Схинас.

Тимерманс ръководи наблюдение, на което Полша беше подложена заради законодателство, орязващо правомощията на Конституционния съд.

Наблюдението теоретически може да доведе до процедура за отнемане на членски права на Полша като например правото на глас в Съвета на ЕС и в Европейския съвет.

Засега комисията твърди, че не вижда основания за това и се стреми само към диалог с управляващите във Варшава. Усилията ѝ обаче досега не са произвели видим резултат.

Ограничаването на правата на държава-членка изисква единодушие между останалите 27 страни от ЕС.

Комисията не може да разчита на единодушие най-малко заради Унгария, чиито власти са в подобно положение с полските.

Схинас обикновено отказва „да коментира коментари“. Той заяви, че в случая на Вашчиковски прави изключение „заради истината“.