От ДБГ ще подарят на президента на Руската федерация Владимир Путин книгата "Граматика на старобългарския език". Това съобщи зам.-председателят на партията Димитър Делчев. Акцията е на младежи от партията на подалата оставка Меглена Кунева. Дарът ще бъде пратен в Кремъл чрез посолството на Руската федерация.

От формацията решиха да се включат около седмица по-късно с реакция на думите на Путин на 24 май, че кирилицата била дошла в Русия "от македонските земи". Репликата бе към македонския президент Георге Иванов, който бе в Москва. Думите предизвикаха остри реакции и полемика у нас.

В книгата, която от ДБГ ще подарят на Путин, български експерти по старобългарски, заедно с руски историци, са уточнили как се е зародила българската азбука и как е разпространена по света.

"Смятам, че господин Путин, поради незнание или поради някаква друга причина, интерпретира погрешно исторически факти. Подарявайки му книгата и запознавайки се с нея господин Путин ще има много по­добра възможност да се основава на исторически факти и във взаимоотношенията си с България, в дипломатическите разговори, няма да допуска подобни грешки, които биха довели до напрежение в българо­руските отношения ", коментира Делчев пред програма "Хоризонт" на БНР.

От ДБГ реагираха и на новината от днес сутринта, съобщена от зам.-председателката на БСП Деница Златева, че Путин ще е в България за честването на 140 години от Освобождението на 3 март догодина. 

"Недопустимо е чуждестранен държавен глава да бъде покровител на българския национален празник. Премиерът Бойко Борисов да се разграничи от твърденията на външния министър Екатерина Захариева, която не се противопостави на идеята на БСП, изказана от Георги Първанов преди няколко месеца и подкрепена от Деница Златева като министър в служебния кабинет, Путин да бъде патрон на най-българския празник", призова Делчев, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

Според младия политик от партията на Кунева президентът Румен Радев трябвало и да обясни пред българския народ защо е отправена покана към чуждестранен държавен глава да бъде патрон на празника за Освобождението. Лош знак било и че Путин ще е патрон на празника по време на Предсеталеството на ЕС и това щяло да "даде грешен знак към европейските ни партньори и десницата няма да позволи България да се превръща в заложник на руските геостратегически интереси".