Умните хора си намират по-трудно половинка в живота, сочи изследване на американски психолози. Според доктор Даниел Уегнър и екипа му , хората с коефициент на интелигентност над 140 по-трудно срещат мечтания партньор. В проучването му се включили над 250 души, повечето от които членове на организацията за хора с високо IQ "Менса". Според членовете на дружеството по-високата интелигентност означва повече изисквания към потенциалния партньор, и оттам по-дългото му и трудно намиране. От "Менса" са намерили решение на този проблем. Дружеството е обединило усилия с популярния сайт за запознанства Match.com, и така се родил проекта Mensa Match. За да се регистрирате в онлайн платформата ще трябва да сте от онези 2% от населението, които имат свръх висок коефициент на интелигентност. 

От "Менса" се стремят да дадат възможност и на най-взискателните умници да стрещнат любовта. 

"Нашите членове се интересуват от много неща, широкият кръг от интереси помага за намиране на партньор, но може да създаде и трудности, казва пред технологичния сайт Mashable Амарнарт Томбре, който е собственик на Match.com. При хората с високо IQ e още по-трудно, те имат разнородни интереси, но също така търсят високоинтелигентна половинка. Това което направихме е един съвсем нов проект, ние обединихме усилия с "Менса", за да предоставим още повече възможности на потребителите. И всеки да може да срещне своята сродна душа, казва още Тормбре."

Преди да се захванат с проекта, от "Менса" провели анкета сред членовете си и се оказало, че над 80% от тях определят високата интелигентност като решаваща при избора на партньор. В новата платформа умниците ще могат да поставят специална значка в профила си, с която да покажат, че са членове на дружеството и се интересуват от хора с високо IQ. Важна роля при създаването на Mensa Match изиграло и мнението на повечето членове, че в обикновените сайтове за запознанства им било почти невъзможно да срещнат сродна душа. В "тълпата от търсещи" те трудно намирали хора, които да отговарят на специфичните им изисквания. Нещо повече, в стандартните сайтове за намиране на партньори никъде не се посочва IQ-то на потребителите. 

"Не съм чак толкова придирчива. Просто търся хора, които са интелектуално любопитни," казва 55-годишната Анне Сьорег, която също е член на "Менса". Да говориш за пазаруване, футбол и барбекю е забавно за повечето хора, дори за мен понякога, но аз имам нужда от човек, който да се интересува от екзистенциалната ми философия. Да можем да поговорим по теми, които са отвъд ежедневието на повечето хора - физика например, казва още Анне."