Европейската комисия  приема с готовност опит на Турция да стопли отношенията си с ЕС, които бяха стигнали до мъртва точка допреди малко повече от месец. Брюксел дава положителния сигнал на фона на искания от някои столици и от Европейския парламент ЕС да замрази преговорите на Турция за членство в него.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял повече от час миналата седмица с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас по време на редовния си брифинг днес.

„Европейският съюз и Турция са длъжни и ще продължават да си сътрудничат“, каза той.

„Тези срещи бяха важен случай да бъдат препотвърдени тези принципи и да бъдат обсъдени в детайли важни въпроси от общ интерес“, добави той.

Говорителят подчерта, че обсъжданията са били „ключови“ от гледна точка на нуждата от сътрудничество между ЕС и Турция.

„И двете срещи бяха много положителни в много добра и конструктивна атмосфера“, каза Схинас. „Потвърждавам волята на председателя Юнкер да остане ангажиран в близко сътрудничество с президента Ердоган“.

Отношенията между ЕС и Турция се бяха обтегнали в навечерието на референдум за разширяване на президентските правомощия на 16 април т. г., който Ердоган спечели с малка преднина.

Той подгряваше националистическия си електорат с остри нападки срещу Европа, обвинявайки я, че защитава тероризма и мери страната му с двоен аршин.

Президентът стигна дотам да обвинява отделни европейски правителства като германското и холандското в „нацизъм“, след като забраниха на негови министри да водят кампания за референдума сред турската диаспора на тяхна територия.

Ердоган дори се закани да свика референдум за това дали Турция да продължава преговорите за членство в ЕС, които тя води с минимален напредък от 2005 година.

Отделни страни от ЕС като Австрия и Люксембург и Европейският парламент поискаха ЕС да замрази преговорите.

След референдума антиевропейската реторика на Анкара изведнъж секна.

„Важни въпроси от взаимен интерес“

С формулировката , че „бяха обсъдени важни въпроси от взаимен интерес“ Схинас заобиколи репортерски въпрос за това дали Юнкер е повдигнал проблемите за човешките права, свободата на медиите, върховенството на закона в Турция и 43-годишната ѝ окупация на северен Кипър.

Страната е под нарастващи международни критики, че се плъзга към авторитарен президентски режим след референдума и след вълна от репресии срещу опозицията и медиите в отговор на неуспешен опит за военен преврат през юли м. г.  

ЕС държи на сделка от март 2016 година, в която Турция се задължава да спира нелегалната миграция от нейна територия към Европа, като в замяна ЕС ѝ обеща 6 милиарда евро финансова помощ за бежанците на нейна територия както ѝ перспектива за ускоряване на присъединителните преговори и отмяна на европейските визи за турски граждани.

Юнкер се е срещнал с Ердоган за 40 минути заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск на 25 май в Брюксел, каза Схинас. Отделно след това Юнкер и Ердоган са разговаряли на четири очи още половин час, каза той.