Курортите ни се готвят за 11 милиона туристи през сезон 2017 г., което е значителен ръст от миналата година, когато посрещнахме 10,6 млн. туристи. Това е ръст от около 8 на сто, показват данни на Националния статистически институт. 

Един от належалите проблеми по българското Черноморие си остава липсата на работна ръка. Наемането на чужденци също не е възможно заради Закона за трудовата миграция, който позволява пребиваването на чуждестранни работници само за 90 дни. По този начин те трябва да напуснат страната точно в пика на сезона, коментираха хотелиери.

Те искат удължаването му до 5 месеца, колкото е продължителността на летния сезон в България.

„Това означава, че ако наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона – юли и август – оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на 5 месеца”, каза председателят на „Съюза на собствениците –Слънчев бряг“ Елена Иванова.  

Законът за трудова мобилност беше приет през май миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия сектор. Според него работници от страни извън Европейския съюз могат да пребивават в страната само с регистрация в Агенцията по заетостта, но само в рамките на 90 дни. А тази наредба не включва чуждестранни студенти.

„В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън ЕС и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове или практики през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави”, заяви Иванова.

Съюзът е искал да привлече украински студенти, които да попълнят недостига на квалифицирана работна ръка, но това се оказало невъзможно. Заради закона се наложи хотелиерите да се обърнат към българските учебни заведения с молба за кадри в туристическата сфера.

Нуждата на сектора ще се усети още повече тази година. Черноморските ни курорти очакват рекордният брой от 11 милиона туристи. За сравнение курортистите са били 10,6 милиона през летният сезон на 2016, като 6,2 милиона са били от Европейския съюз.

Друг проблем, с който собствениците по морето се сблъскват, са незаконните строителни обекти. Вчера жители на курорта „Лозенец“ излязоха на протест срещу строеж на заведение на плажа. Днес министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че строежът на заведението е спрян.

„Вчера направихме извънредна проверка и във връзка със сигнала на местните жители, които са абсолютно прави. Там не трябва да има заведение и няма да допуснем да има“, коментира Ангелкова.

Тя обеща, че специализирани групи ще следят ситуацията по Черноморието и няма да позволят нерегламентираното строителство. 

Освен проблемите преди и по време на сезона, хотелиерите се сблъскват и с друг проблем. Често туристи претърпели нелепи инциденти по време на престоя си съдят туроператори месеци след напускате на България. Много често това са британски туристи, които са се наранили по време на алкохолен делириум в някой от родните ни хотели.

Един от тези туристи търси обезщетение след като паднал „заради мокра подова настилка” в един от хотелите ни в Слънчев бряг. Оказва се, че ощетеният турист е употребил голямо количество алкохол по време на инцидента, но поискал обезщетение след като напуснал страната. Подобни действия пречат на нормалното протичане на сезона и на бизнеса като цяло, коментират хотелиерите.