Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров, за да обсъдят задълбочаването на двустранните отношения в сферата на енергетиката. 
Двамата, естествено, са дискутирали и бъдещето на проекта за възраждане на АЕЦ "Белене". 

Петкова е информирала, че до края на септември се очаква Българската академия на науките (БАН) да изработи технико-икономически и правен анализ във връзка с необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност у нас. 

Ако не се намери частен инвеститор за АЕЦ "Белене", най-вероятно ще се рестартират плановете за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви в петък енергийната министърка. 

Анализът ще разглежда възможността за реализация на проекта изцяло на пазарен принцип без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Министър Петкова обяви намерението да се допита до академичната общност още в края на 2016 г., когато НЕК плати на руската “Атомстройекспорт” присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 601 млн. евро.

Министър Петкова е благодарила за отправената покана за IX Международен форум "Атомекспо" в Москва, на който биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика, информираха от ресорното й министерство. 

Дискутирано е било и двустранното сътрудничество между страните, свързано с доставките и транзита на природен газ.