Американският президент Доналд Тръмп обсъжда големи и значителни кадрови рокади в администрацията си, писаха медиите в САЩ през уикенда.

Това става на фона на нарастващата криза в отношенията с Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост".

В стремежа си да обуздаят тази криза Тръмп и съветниците му обмислят смени на високопоставени сътрудници и създаване на "военен щаб" в Белия дом, се казва в публикацията, която се позовава на хора от обкръжението на президента. В противен случай управлението на Тръмп съвсем може да се провали.

След завръщането на президента от неговата първа задгранична обиколка Белият дом планира доста по-активно да се бори с каскадата от разкрития за контактите между негови приближени, включително зет му Джаред Къшнър, и Русия.

Представители на администрацията търсят също така начини да възкресят дневния ред на Тръмп в Конгреса и да реорганизират общуването на Белия дом с хората. Сред препоръките е президентът по-често да обикаля САЩ и да организира митинги за пряко общуване с привържениците му.

Възможно е в екипа на Тръмп да се завърнат по-войнствените съветници от предизборната му кампания, предполага "Вашингтон пост". Сред тях са Кори Люандоуски и Дейвид Боси. Двамата участват в дискусиите за създаването на "военния съвет". Обсъжданията се ръководят от старши стратега Стивън Банън.

Прессекретарят Шон Спайсър може да сдаде поста на заместника си.

В обкръжението на Тръмп изключителна популярност е придобила фразата "да преминем на дюшеци" от филма "Кръстникът". Това е намек, че в трудни времена трябва да бъдат привличани сурови наемници.

Същевременно Доналд Макган - юрисконсултът на Белия дом, обмисля да разшири офиса си. А външният юридически екип, ръководен от Марк Касоуиц, се готви за среща с Тръмп и да му дава указания. Сред съветите е и дали той трябва да продължи да коментира в туитър разследванията на "руската следа".

"Работата е там, че им трябват свежи играчи, трябват им повече играчи. Те водят пълномащабна игра, но имат малко хора", коментира Бари Бенет - политически съветник на Тръмп, по време на кампанията му.

Рокадите в Белия дом са обсъждани по време на задграничната обиколка на Тръмп от най-близките му помощници, сред които шефът на администрацията Райнс Прибъс, Стивън Банън и зетят Джаред Къшнър.

Ролята на Къшнър станала особено чувствителен въпрос за обсъждане в Белия дом, тъй като ФБР все повече се интересува от дейността му при разследването на руска намеса в президентските избори.

Някои съветници в Белия дом обсъждали насаме не би ли трябвало президентският зет да намали ролята си или поне да излезе в отпуск, докато проблемите, свързани с Русия, не бъдат решени. Те обаче не желаят да обсъждат въпроса с Къшнър. Той обаче има много съюзници, сплотени около него.

Кори Люундоуски може да се завърне в екипа на Тръмп.

Освен това юридическите съветници на Тръмп постоянно го убеждават да не отправя нападки в туитър и да не прави импровизирани коментари за разследванията, свързани с Русия. Тези изказвания можели да му навредят още повече, ако на разследващите се стори, че той се опитва да им пречи.

"Военният щаб" пък щял да бъде създаден по модела на работната група, появила се при управлението на Бил Клинтън с цел обуздаване на скандала с Моника Люински и други кризи.

Помощниците и съюзниците на Тръмп сега твърдят, че са осъзнали, че "руските" сюжети ще бъдат споменавани всеки ден. Те вече признават, че Белият дом е бил зле подготвен за решаването на подобни проблеми.

След завръщането си в САЩ Тръмп вече е изцяло погълнат от вътрешнополитическите проблеми, пише в. "Уолстрийт джърнъл". И именно по тази причина обсъжда големи рокади.

Това е поредният признак, че разследването на руската намеса в изборите, като и обстоятелствата, при които бе уволнен директорът на ФБР Джеймс Коми, са се превърнали в решаващи фактори за новата администрация.

И Дейвид Боси е сред кандидатите за завръщане в президентския антураж.

Един от обсъжданите варианти е екип от юристи да проверява посланията на Тръмп в социалните мрежи. Тези хора ще решават трябва ли някое послание да бъде коригирано или орязано. Или, както се изразява цветисто един от съветниците на държавния глава, идеята е да се създаде система, която да не позволи на туитовете "да се изливат от съзнанието на президента във вселената".

Главният прессекретар на Белия дом Шон Спайсър може да предаде своята роля на заместника си. Твърди се, че той придобил нежелания статут на знаменитост, вреден за професионалните му задължения.