"Цветан Василев и Делян Пеевски не ги познавам, не съм имал отношения с тях. Никой от тях, мисля, не е участвал пряко в приватизационни сделки по мое време."

Това заяви днес пред Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов, който преди това бе директор на Агенцията по приватизация.

Караниколов допълни, че Пеевски никога не е лобирал за назначаването му на поста, каквито обвинения се появиха. И отхвърли твърденията, че се познава с него покрай сделката за "Булгартабак".

"Аз съм експерт. Никога не съм бил член на политическа партия. Предложението да вляза в този кабинет е на Волен Сидеров от „Атака”.  С него се познаваме отдавна, все пак с Народното събрание съм работил 7 години. Поне 10 пъти в годината имам участие в икономическа комисия или в зала, така че се познаваме”, каза Караниколов.

Той говори и за приватизационните сделки, сключени па времето, когато е бил начело на Агенцията по приватизация.

„Сделките не са скандални. Всички тези сделки са съобразени със закона и доказателство за това е, че надзорният съвет към Народното събрание е одобрил тези сделки”, изтъкна министърът.

Той бе попитан как е възможно една банка да даде кредит от 8 милиона лева на трима души, единият от които е студент и дели квартирата си в общежитието с друг човек. Става дума за младежите, приватизирали Дипломатическия клуб в Бояна.

Караниколов отговори, че за това трябва да бъде питана самата банка. Иначе предоставянето на кредита било съвсем изрядно. Това е, което министерството може да каже.

"Започнали сме прегледа на 180 регулации на бизнеса, които са към Министерството на икономиката. Голяма част от тях са европейски. Не е въпросът да ги премахваме, а да оптимизираме сроковете и разходите за тях", заяви Караниколов.

Според него една от грешките на приватизационния процес са РМД-тата. В други страни изискват те да имат осигурено финансиране. А у нас искали те да имат едва 10 на сто от сумата. Другата грешка била сключването на анекси.