Бившият панамски диктатор ген. Мануел Нориега почина на 83-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Някога той бе агент на ЦРУ, но след това започна да се занимава с наркотфарик и наложи брутален режим. По тази причина САЩ нахлуха в Панама.

"Смъртта му затваря една глава в нашата история", написа в туитър панамският президент Хуан Карлос Варела.

Мануел Антонио Нориега Морено управлява Панама от 1983 до 1989 г. Той бе агент на ЦРУ, докато САЩ не нахлуха в Панама и не свалиха неговото корумпирано правителство. Докато бе на власт, Нориега започна да работи с наркотрафиканти, сред които колумбиецът Пабло Ескобар.

Ген. Нориега поздравява панамски военнослужещи през 1985 г.

След нахлуването генералът се скри в мисията на Ватикана в Панама. За да го накарат да излезе, американците обградиха дипломатическото представителство и пускаха с пълна сила хеви метъл.

Първоначално Нориега бе осъден в САЩ през 1992 г. В момента на смъртта си обаче той излежаваше присъда в родината си и бе временно поставен под домашен арест, за да се оперира.

Военният диктатор придоби световна известност, когато отношенията му с Вашингтон се влошиха и завършиха с изпращането на 20 000 американски войници в Панама, които да го заловят.

След това до края на живота си Нориега прекара в затвори в САЩ, Франция и Панама за престъпления от убийство до изнудване и трафик на наркотици.

Бившият диктатор пристига в дома на дъщеря си през януари, където бе под домашен арест заради предстоящата операция.

През март бившият диктатор бе опериран от мозъчен тумор, но получи кръвоизлив. След втората хирургическа намеса той бе в кома. Починал е малко преди полунощ, след като състоянието му внезапно се е влошило.

С благословията на американски чиновници Мануел Нориега създаде "първата в западното полукълбо наркоклептокрация". Това се казваше в доклад на сенатска подкомисия. Сатрапът бе окачествен като "най-добрия пример в американската външна политика за това как един чуждестранен лидер е в състояние да манипулира САЩ във вреда на техните интереси".