„Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а напротив, обогатяват и развиват нашата идентичност като български граждани“, каза президентът Румен Радев в обръщението си на тържествената вечеря ифтар по.случай началото на свещения за мюсюлчаните месец Рамадан.  Радев напомни, че в България е добра традиция християни и мюсюлмани да споделят своите празници. 

"Нашите български мюсюлмани не следва да бъдат ученици на чужди мисионери, а могат да дават уроци как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности", допълни той в приветственото си слово към гостите.

„Това че тази вечер сме около една маса с президента, патриарха и представителите на религиозните общности в България е положителен знак не само за българите, но и за всички хора извън родината ни, като по този начин България може да бъде добър пример за подражание“, каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.  „Нашето задължение не е да съдим хората и да даваме оценка за тяхната набожност, ние сме длъжни да ги подпомагаме морално и материално“, подчерта Мустафа Хаджи.

„Когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаването на извършваното насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно изповедание и лоялността си към родината“. Мюсюлманската общност у нас е горда, че с общи усилия не е допуснато участието на българи в "Даеш", добави той.

Президентът Румен Радев даде традиционната вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. 

Главният мюфтия Мустафа Хаджи и патриарх Неофит бяха сред гостите на ифтара.
Радев приветства ревностно българския патриарх.
Президентът Радев минава покрай председателя на Комисията по вероизповеданията и правата на човека н НС Красимир Велчев от ГЕРБ, който е съсед по маса на главния мюфтия.

 

Масата с почетните гости. От двете страни на президента са патриархът и главният мюфтия. До Неофит е съпругата на Радев - Десислава.
Лидерите на ДПС и на БСП Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова си правят компания.

 

Нинова поздравява Карадайъ за празника.
Сред гостите имаше и представители на дипломатическата общност. На снимката са посланиците на Казахстан и на Франция Темиртан Избастин и Ерик Льобедел. 
Както и Киряко Курета, посланик на Албания.
Пламен Узунов, служебен министър на вътрешните работи в правителството, назначено от Румен Радев.