Върховният административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен за парламента. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

ВАС е потвърдил решението на тричленния състав, с което към преброените от ЦИК гласове бяха добавени 500, но броят им все пак не достига определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

На референдума над 2,5 млн. български граждани подкрепиха мажоритарен вот за депутати и намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на глас, а над 2 млн. гласуваха за задължително гласуване.

През февруари първата инстанция във ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. 

Малко след парламентарните избори Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент, за да започне работа по законодателните промени, свързани с референдума. Трифонов дори протестира няколко дни пред сградата на Народното събрание, като спря, след като депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс за мажоритарен вот за депутати в два тура.

По закон парламентът трябва да се произнесе по въпросите на референдума до 3 месеца след като окончателното решение на съда пристигне в Народното събрание, което вероятно ще стане в следващите дни. Това означава, че промените в Изборния кодекс ще трябва да се гледат до началото на септември.

Очаквайте подробности!