"Какво и досега да се е случило с двете български банки (КТБ и ПИБ - б.р.), никой няма да загуби нито лев от влоговете си. Ще загубят само тези, които си изтеглят спестяванията. Те ще се лишат от лихвите си."

Това заяви днес пред Нова тв Милен Велчев - финансов министър (2001-2005) в кабинета на Симеон Сакскобурггтотски.

Той категорично отказа са коментира ситуацията специално около КТБ и руската банка ВТБ, чийто представител е в България. ВТБ контролира част от акциите на КТБ, но според различни информации те не надхвърлят 10 милиона евро.

"Паниката е основният източник на хаоса, особено с втората банка", каза Велчев, като визира ПИБ. "Ако има нещо умишлено, едва ли SMS-ите са в състояние да създадат такава паника. Това става чрез рледица фактори, включително непремерено говорене от страна на политиците. Особено важно е какво излиза от устанта на управляващите, тъй като те са тези, които карат влака", каза Велчев.

Водещият Кеворк Кеворкян припомни изказването на депутата от БСП Антон Кутев на 26 юни. Кутев каза тогава, че "някой се опитва да събори една банка и, доколкото чувам, се опитват да съборят и друга банка". И добави, че някой иска да събори и валутния борд

Велчев разксаза, че при управлението на НДСВ в коалиция с БСПТ и ДПС също са били обсъждани евентуални варианти, подобни на днешните. УПравниците са били категорични, че не бива да се допускат фалити на големи банки.

"Имаше един-два случая. Но не сме обсъждали конкретни случаи, пък и нищо не се случи", отговори бившият министър на въпроса имало ли е симптоми, които да напомнят на случващото се в момента.