Проевропейското правителство на Молдова изгони от страната петима руски дипломати, предаде Ройтерс.

Стъпката бе определена като възмутителна и целяща да влоши отношенията с Москва от подкрепяния от Кремъл президент Игор Додон.

Бившата съветска република от години насам се управлява от прозападни държавни глави. През 2016 г. обаче изборите бяха спечелени от Додон, което бе отражение на загубата на доверие в молдовските лидери. Това стана на фона на нарастващото руско влияние в държавите от някогашния СССР.

Правителството в Кишинев не посочи причини за изгонването. Руският посланик Фарид Мухаметшин потвърди новината, но не огласи повече подробности.

"Правителството предприе възмутителна стъпка към нашия стратегически партньор Русия", написа Додон в профила си във фейсбук.

"Разбирам също, че евроюнионистите се дразнят от успехите на Президента, постигнати през последните месеци, и са решили да тръгнат към директни провокации, които носят риск от значително влошаване на молдовско-руските отношения.

Разбирам също, че това най-вероятно е направено по поръчка на Запада, може би дори отвъд океана, от страна на тези, които се тревожат, че между Президентството и Кремъл най-после бе постигнат конструктивен и ефективен диалог", пише още президентът.

Подобно на Украйна и Грузия, предишните опити на Молдова да изгради по-тесни връзки с ЕС срещнаха силната съпротива на Москва. През 2014 г. Кишинев подписа политическо и търговско споразумение с Брюксел. Веднага Русия забрани вноса на молдовски стоки.

Додон спечели изборите с обещанието да сложи спирачка на 7-годишните усилия за сближаване с Евросъюза. Това стана, след като гигантски скандал за корупция подкопа имиджа на проевропейските му съперници.

Още след встъпването на Додон в длъжност в края на 2016 г. от сградата на президентството в Кишинев бе свален флагът на ЕС. А през февруари президентът обеща, че ако правителството открие офис на НАТО в републиката, лично той ще го затвори след парламентарните избори догодина.

Парламентарното мнозинство в Кишинев и правителството обаче продължават да бъдат съюзници по въпроса за ЕС.

По-рано тази година молдовски представители обвиниха руските служби за сигурност, че се опитват да пречат на разследването за извършеното с руско участие пране на пари. Агенти на Москва тормозели чиновници от Кишинев по време на престоя им в Русия.

Молдова в момента е най-бедната страна в Европа, отбелязва Ройтерс. Тя граничи с Румъния, с която я свързват езикът и културата, но продължава да е силно зависима от руските енергийни доставки.