Разследването на фалита на КТБ трябва да бъде прозрачно и хората трябва да разберат какво се е случило с банката, заяви посланикът на Холандия в България Н. Пр. Том ван Оорсхот специално пред Клуб Z.

"Случаят КТБ е много важен. Много хора са засегнати от този случай и те имат право да разберат какво се е случило с банката. Това не се отнася само до случая КТБ, а и за други подобни ситуации, за които хората имат право да знаят. Разбирам, че разследването е много трудно и трябва да бъде проведено правилно, но е много важно всички разкрития да бъдат прозрачни и отговорните най-накрая да бъдат обвинени."

Ван Оорсхот смята, че фалитът на КТБ засяга не само вложителите, които са загубили парите си, но и всеки данъкоплатец:

"Това е още една причина хората да имат право да знаят какво точно се е объркало в банката."

Ван Оорсхот взе участие в кръгла маса на тема "Противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация", организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) с подкрепата на посолството на Холандия. Целта на дискусията беше са се обмени опит между държавите дестинации на трафик на хора и държавите източници.

Дипломатът коментира:

"Ние приемаме проблема на сериозно. Хората често не познават правата си, особено тези от уязвимите групи - те се радват, ако имат работа, независимо от условията. Смятам, че това е свързано главно с икономическото развитие."

Той отбеляза, че българското председателство на ЕС е добра възможност проблемът да влезе в дневния ред.

"По време на нашето председателство ние вкарахме въпроса в дневния ред. Бих бил щастлив ако българското председателство го постави на масата отново. Решението не винаги е в законодателните мерки, трябва по-практичен подход, разговори, споделяне на добри практики."

По-голяма част от жертвите на трафика работят в областта на земеделието и строителството, но има значителна част, които са използван като домашна прислуга, стана ясно от данните на НКБТХ. Пострадалите най-често са безработни, неграмотни, с нисък стандарт на живот. Те често са подвеждани от близки, които работят в чужбина.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че 1/5 от жертвите на трафик в Обединеното кралство са деца. Те стават обект на трафик основно с цел просия и са въвлечени най-често от близките си роднини.

Добряна Петкова, главен експерт към НКБТХ, изтъкна, че информационните кампании не са достатъчни особено у нас - хората търсят начин да се препитават, а кампаниите не достигат до най-уязвимите групи, които живеят в малки населени места и нямат образование и трудова квалификация.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, заяви, че сред приоритеите на кабинета в това отношение ще бъде борбата с неграмотността и превенцията.

През 2016 г. са образувани 31 досъдебни производства за трафик на хора с цел принудителен труд, в сравнение с 22 през 2015 г. и 16 през 2014 г.

Посланик Ван Оорсхот бе попитан от Клуб Z и за трудностите в Холандия да бъде съставено правителство след изборите през март. Тогава партията на премиера Марк Рюте спечели най-много места в парламента, но за да състави кабинет, трябва да формира широка коалиция.

"Важно е да се знае, че избирателната система в Холандия е коренно различна от българската, и сме свикнали формирането на правителство да отнема повече време. Сега имаме резултат, който е позитивен от европейска гледна точка, но е сложен за страната, защото имаме нужда от коалиция от поне четири партии, за да формираме правителство на мнозинството. В Холандия имаме много повече политически партии, представени в парламента, което според мен е добре, но прави по-трудно съставянето на кабинет. Този процес може да отнеме три месеца, а сега с тези сложни резултати дори повече... Не бързаме, защото бюджетът ни е добре, а предишното правителство продължава да функционира. Разбира се, трябва да имаме ново правителство, но ситуацията не е изключителна."