Европа трябва да обмисли сериозно една кандидатура на Куба за членство в НАТО, заяви бившият външен министър (2001-2005) и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси пред бТВ.

Според него това е едно от нещата, които ЕС трябва да направи за засилване на транасатлантическите отношения.

Тези връзки съществуват още от 1492 г. и ще надживеят всички американски президенти. Така Паси коментира разрива между Ангела Меркел и Доналд Тръмп.

Трансаатлантическите връзки трябва да се засилят чрез нетрадиционни канали като Канада и дори Куба, която Паси обяви за изгряваща нова звезда на хоризонта.

"Трябва да помислим за бъдеща кубинска кандидатура за членство в НАТО. Те са във фазата на демократизацията, като нас през 1988 или 1989 г. Или ще оставим Куба в двустранно военно сътрудничество със САЩ, или ще я приобщим към трансатлантическите връзки", смята бившият първи дипломат на София.

Друга такава страна е Колумбия.

Колкото до търканията между Меркел и Тръмп, Паси припомни, че сега Германия е пред избори. И не трябва да бъде приемано за чиста монета всичко, казано от канцлерката. Често политиците дават по-късно заден ход на това, което заявяват.

"Ние в Европа трябва да се държим така, сякаш Тръмп не ни пречи. Има много неща, на които той не може да попречи. За трансатлантическата връзка след Втората световна война се грижат предимно САЩ", каза Паси и даде като пример плана "Маршал" и създаването на НАТО.

И продължи:

"Днес ние, европейците, навършихме пълнолетие - имаме конституция и президент. Това самочувствие трябва да го инвестираме в отношенията със САЩ."

Атлантик номер 1 предложи също ЕС да отвори 50 посолства в 50-те американски щата за интегриране на трансатлантическата връзка.

"Брекзит" не помага на тази връзка и е един от трагичните епизоди в европейската история.

Освен това, Европа трябва да има засилено сътрудничество със САЩ във военната сфера.

"Не можем да бъдем гратисчии. Не можем да се качим в автобуса на НАТО и да не си дупчим билетите", изтъкна Паси.

Но допълни, че дори богатата Германия харчи за отбрана под 2 на сто от своя БВП.

Критично важно за ЕС е да установи собствени, независими отношения с Китай. Това е новоизгряваща звезда на световния икономически небосклон, смята Паси. Пекин ще се превърне в следващата столица на света.

Чрез Китай Европа трябва да изгражда контакти с БРИКС - групата, в която влизат също Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. (Още през есента на 2015 г. обаче  „Голдман Сакс“ информира Федералната комисия по ценни книжа и търговия, че закрива специалния си инвестиционен фонд БРИКС и че ще влее активите му за по-малко от 100 милиона долара в друг по-голям фонд за възникващи пазари - б.р.).

Покрай караниците с Тръмп големият извод за Европа е, че тя трябва да направи общоевропейска отбрана, допълни Паси. Иначе всички разчитат на САЩ.

Що се отнася до различните скорости, Европа е като флотилия. Всеки кораб се движи със своя скорост. Това е пазарната икономика в политическите отношения.

"България трябва час по-скоро да влезе в еврозоната. И час по-скоро да оборудва авиацията си с американски самолети Ф-16 - американски. Следват Ф-35", каза Паси.

Соломон Паси бе изключително доволен, че Европарламентът одобри вчера идеята му за свободен достъп до бърз безжичен интернет на всички публични места в ЕС. Ще бъдат отделени 120 милиона евро за безжична връзка до 2020 г. в 8000 общини, където няма покритие.

"Сега е подходящо да кажа на българските общини и предприемачи - парите ще бъдат за най-инициативните. Нека всички общини се готвят да кандидатстват за тези пари. Това не е безплатен интернет, а ще бъда като ток и вода - комунални услуги. Ще върви в общата цена на хотела или кебапчетата в ресторанта", каза Паси.