Алиса Вокс, бивша вокалистка на популярната рок банда „Ленинград“, пусна музикално видео, в което призовава младите хора да не ходят по протести и да не участват в политиката. От публикуването си на 15 май, песента вече има над 2 милиона гледания в Youtube. 

В песента, Вокс подиграва млад мъж за участие в политически протести, описвайки го като неудачник, който трябва да се съсредоточи върху обучението си, вместо да "влиза в политиката". В секси видеото певицата влиза в ролята на учителка, а две танцьорки по бельо допълват моментите в които тя не пее.

Текста на „Момченце“ (Baby Boy) описва ученик, който има лоши оценки и пропуска часове, за да ходи на протести, държайки плакати пълни с правописни грешки със „слабите си ръце“. Песента продъжава описвайки протестиращият като „кукла“ на опозиционните сили, които фалшиво му обещават „големи богатства“. Последният куплет гласи.

„Свобода, пари, момичета - ще получиш всичко, дори и власт.
Така че, хлапе, не се занимавай с политиката и си събери акъла.“

Руският сайт „Медуза“ написа, че източници близки до поп-звездата казали, че видеото е спонсорирано от Руското правителство. Според същите източници, правителствени агенти поискали от Вокс и нейната група да „създадат опозиция“. За работата те получили около 2 милиона рубли (приблизително 17 276 долара). Разчитайки, че подобни оферти ще има и в бъдеще, музикантите се съгласили и измислили начин да "направят това ефективно.“ Така се появява песента “Момченце“ и видеото към нея. 

Опозиционният лидер Алексей Навални, който поведе антикорупционните протести през март, също обвини певицата във връзки с държавната администрация. 

"[Те] решиха да разпределят три куфара [пълни с] пари на продуцентите на популярни поп звезди, за да напишат песни срещу протеста", пише Навални. 

Навални стана център на протестите от 26 март, след като пусна 50-минутен филм за богатсвата на руският премиер Медведев на стойност 1,1 милиард евро. Много от участниците в тези протести бяха ученици и студенти. 

„Момченце“ следва няколко скандала в класни стаи през последните месеци.  Учители и преподаватели в руските гимназии и университети са заснети как наругават техни ученици заради участието им в антикорупционните протести. В края на март, например, преподавател в държавния университет в Томск нарече студентите си "изроди", защото е присъствал на един от протестите. Два дни по-късно учител в близка гимназия казал  в класната стая, че „либерализмът е свобода за нечовеците“.

Вокс коментира пред „Медуза“, че сама е написала песента и тя няма връзка с каквито и да било политически интереси. 

„Аз се тревожа за съдбата на онези, които са измамени и подведени. Катеренето на фенери най-малко застрашава живота на човек, защото той може просто да падне“, каза още Вокс.

А руският социологически институт „Левада център“ обяви, че президентът Путин се радва на рекордно висока подкрепа само година преди президентките избори, които ще се състоят на 18 март 2018. Според проучване на института 82% от участниците биха гласували за сегашния президент ако в неделя имаше избори. За сравнение, през 2011 г. преди изборите в негова подкрепа се обявиха 68%, а преди изборите през 2008 г. - 43%. 

Далеч назад по популярност остават лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски (6%), колегата му от Комунистическата партия Генадий Зюганов (4%) и опозиционният лидер Алексей Навални (2%). 

Можете да видите видеото на песента "Момченце" тук.