Най-малко 80 са убитите и над 320 ранените при мощния взрив в Кабул, предаде Би Би Си.

Адската бомба избухна тази сутрин около 8,30 часа в дипломатическия квартал в Кабул.

Взривът, вероятно извършен с кола бомба, е бил на метри от българското посолство в афганистанската столица, но нито един от петимата служители в него не е пострадал.

За бомбата съобщиха световните агенции, а за състоянието на хората от дипломатическата ни мисия съобщи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

От МВнР съобщиха, че в резултат на експлозията са нанесени материални щети на сградата на дипломатическото представителство и съседните сгради. Става дума за избити врати и прозорци. Служителите на посолството са били в сградата, но от другата страна, а не откъм улицата с взрива, каза още Георгиев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди в ефира на Нова телевизия, че няма пострадали, а служителите на посолството са евакуирани. Той отбеляза, че в Кабул в момента има 11 български военни, но те са били в друга част на града. Останалите български военни в Афганистан са в Кандахар.

"Атентатът е извършен в работно време там. Явно това е било целта, хората отиват на работа, децата на училище", отбеляза Каракачанов. "Вероятната цел е била германското посолство", предположи министърът.

Според говорителя на полицията в Кабул Дагдиб Даниш самоубийствената атака е извършена най-близо до посолството на Германия. То е на около 500 метра от българското, обясни Каракачанов.

Все още не е известна конкретната причина за експлозията, но според предварителни данни на афганистанското вътрешно министерство става въпрос за взрив на цистерна. От здравното министерство официално съобщиха за 60 ранени, без да уточняват броя на убитите. Очевидци съобщават, че от мястото на инцидента се вижда гъст черен дим, а много от колите, паркирани в района, горят.

Все още никой не е поел отговорност за нападението. Той обаче идва в началото на пролетта, когато талибаните в страната традиционно засилват терористичната си дейност. 

"Нападението показва пълно пренеблрежение към цивилните граждани и показва варварската природа на врага, срещу когото е изправен афганистанският народ. То показва и лицемерието на врага, който твърди, че единствената му цел са афганистанските и чуждестранните сили за сигурност, но продължава да причинява смърт и страдания на невинните афганистанци", се казва в специално изявление на НАТО.

От пакта изразяват съболезнования на семействата на загиналите и изтъкват смелостта на афганистанските военнослужещи и органи на реда. Само благодарение на бързата им намеса колата бомба не е проникнала в "зелената зона".