Пентагонът проведе успешен тест, в който свали междуконтинентална балистична ракета със своя собствена дългообхватна прихващаща ракета, съобщи Си Ен Ен.

Това би било една от най-ефективните защити срещу ракетите на агресивни режими като Северна Корея, които в последната година постоянно тестват нови балистични устройства с ядрен потенциал, предизвиквайки напрежение в целия свят. 

Американската агенция по защита от балистични оръжия изстреля вчера от базата на военновъздушните сили "Ванденберг" в Калифорния специална ракета, която прихваща и унищожава в директен сблъсък фалшива междуконтинентална ракета над Тихия океан. Подобен метод би задържал потенциална ядрена експлозия на най-безопасното възможно разстояние.

Това е сериозно постижение, тъй като изчисляването на траекторията на изключително бързите дългообхватни балистични ракети е невероятно трудно. 

Експертите обаче отбелязват, че от последните 5 подобни опита това е едва вторият успешен.

"В училище 40% не е оценка, с която минаваш", отбелязва Филип Койл, специалист към Центъра за контрол и ограничаване на оръжията. "На базата на тези тестове не можем да разчитаме на тази система да защитава САЩ от дългообхватни ракети на Северна Корея."

Работата по системата започва през далечната вече 2002 г. и досега е струвала над 40 милиарда долара. Според експертите трябват повече тестове срещу реалистични цели.

Американският президент Доналд Тръмп коментира наскоро, че също не е уверен в системата и тя трябва да бъде доразработена.