"Във връзка с образуване на наказателно производство за тежки умишлени престъпления и повдигнато обвинение от Специализираната прокуратура срещу Йордан Стефанов Раденков, съдия по вписванията при Служба по вписванията – гр. София, министърът на правосъдието Цецка Цачева издаде заповед, с която го отстрани от длъжност."

Това гласи съобщение на правосъдното министерство по повод служителя на Агенцията по вписвания, който в момента е в ареста по обвинение в подкуп и пране на пари.

На нарочна пресконференция вчера прокурорското звено "Антикорупция" и ГДБОП обявиха задържането на Раденков, който само за един ден получил 1050 лв.

Разследването е започнало през февруари срещу съдията по вписванията, за когото имало информация в ГДБОП още от август, че участва активно и всекидневно в класически корупционни схеми, за да се извършват действия по служба.

Парите му били предавани от нотариални кантори, за да се "прередят" на опашката за издаване на удостоверения за тежести.

В една част парите са за издаване по-бързо на въпросните удостоверения, в друг случай - за бързо издаване на документ за това, че определена сделка е вписана. При акцията завчера са установени представители на канторите на нотариус Габриела Йорданова и Цветелина Гечева, но имало поне още две, които доказано са се възползвали от "услугите" му и са влезли в полезрението на службите.

"Тези хора са жертва на изнудване", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на въпроса ще се търси ли отговорност и от нотариусите, дали подкупи.

Раденков криел парите в еднакви пликове вкъщи на най-различни места като по филмите - например на гърба на картини. При обиска са открити около 35 000 лв., но от прокуратурата смятат, че дневната му "заработка" от 1050 лв. е показателна, че става въпрос за съвсем други мащаби.

За едно удостоверение за тежести е вземал по 50 лв. Иначе начинът му на живот не съответства на заплатата, казаха още от държавното обвинение.

На съдията по вписванията вчера му е повдигнато обвинение за престъплението подкуп – 302 от НК, и по 253 – за пране на пари.

Той е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа.

"През 2015 г., когато ГДБОП беше върната в МВР, е имало едно досъдебно производство за корупция, през 2016 г. – 6 досъдебни по линия на корупцията в условията на организирана престъпна група - това каза Ивайло Спиридонов. А за първото 5-месечие на 2017 г. случаите са 8.

В следващите реализации, които предстоят, самите вие ще бъдете впечатлени от мащабите по тази линия и от работата, която е свършена", закани се Спиридонов.