ОЛАФ, службата за борба с измамите със средства на ЕС, препоръчва получатели на европейско финансиране да възстановят 631 милиона евро на бюджета на ЕС за 2016 година.

ОЛАФ публикува днес редовния си годишен доклад, в който отчита, че през миналата година е открила 292 нови разследвания и е дала 346 препоръки – и двете числа са същите като през 2015 година. Агенцията е приключила 272 случая през 2016 година.

Измамите с еврофондове са най-чести в обществените поръчки, посочва докладът. Друга предпочитана област за измамниците са грантовете за изследвания и заетост, където се използва двойно финансиране за една цел – от европейския и съответния национален бюджет.

Продължават сложните международни схеми за избягване на мита и за контрабанда на цигари, като в нея трафикантите се ориентират към евтини немаркови цигари.

На пресконференция днес генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер даде пример с Обединеното кралство, където само през миналата година не са платени 3 милиарда евро ДДС върху внесен китайски текстил.

Каналът за подценени китайски стоки се е преместил към Острова от Словакия, където властите са осуетили подобна схема по сигнал на ОЛАФ преди три години, каза Кеслер.

През миналата година ОЛАФ е водила 11 разследвания в България и в 4 от тях е открила нередности, от които са последвали препоръки към националните власти да предприемат следствени действия.

До съдебно разследване, завършило с осъдителна присъда, са довели половината от всички препоръки на ОЛАФ в ЕС през 2016 година.

Службата е водила през миналата година 34 разследвания срещу функционери на европейските институции, като 25 от тях са завършили с препоръки, а в 22 от тези случаи е имало дисциплинарни последствия.