Знаменитите чешки бирарии са вече зони, свободни от тютюнев дим, предаде Ройтерс.

Забраната влезе в сила с настъпването на днешния ден. Това става точно на 31 май, защото е световният ден без тютюнев дим.

В много бирарии в Прага посетителите вчера символично запалиха последните цигари.

Влязлата в сила забрана е една от най-строгите в целия ЕС. 

Повечето чехи я приветстват, но някои се опасяват, че новите правила ще нанесат щети на тази култура и ще сложат края на цяла една епоха.

"Какво е чешката нация? Бира. Хората винаги пушат в бирариите. Дядо ми, чичо ви ходеха в бирариите, пушеха пури, лули, играеха карти", споделя Петр Самек, собственик на заведението "При старата свиня".

Чехия, чието население е 10,6 милиона души, е първа по употреба на бира на глава от населението в света. Там годишно се изпиват 140 милиона литра. 40 на сто от тях са от наливните бири в заведенията. Освен това в страната се произвежда знаменитата бира "Пилзен".

Близо 20 на сто от чехите са пушачи. Това е малко над средния процент в ЕС.

Президентът Милош Земан е заклет пушач и често се надсмива над забраната на пушенето в другите страни, когато ги посещава.

Чешките депутати одобриха забраната за пушене след няколко годишни спорове. Някои консерватори се съпротивляваха с мотива, че забраната ще унищожи малките бирарии. Най-много според тях ще пострадат заведенията в селата, които служат най-вече като място за срещи.

Три четвърти от чехите обаче подкрепят забраната, показаха проучвания от миналата година.