Единодушно с 10:0 гласа... Ето така днес прокурорската колегия отказа на обвинителя Веселин Найденов Найденов да бъде преместен във Върховната касационна прокуратура.

Найденов работи във Върховната административна и молбата му - за която слуховете носят, че и без това е "втасвала" доста време във ВСС без въобще да й обърнат внимание, е да го преместят в най-авторитетната прокуратура в страната (по адрес на ВАП понякога се чуват гласове с какво изобщо се занимава и има ли смисъл от съществуването й, б.р.).

В заявлението си той пише на главния прокурор и към членовете на колегията:

"Обръщам се към вас, за да споделя загрижеността си от все по-спадащото общестевно доверие към дейността на прократурата, предвид липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност", обяснява Найденов.

Нататък в заявлението си той споменава „любимите“ на Цацаров доклади на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, както и одита на западноевропейски прокурори.

"За съжаление тези констатации са верни, реални резултати липсват", пише обвинителят от ВАП.

Нататък Найденов изтъква експертизата си – опита си на прокурор, както и завършената магистратура по финанси.

Прокурор Найденов, между другото, е този, под чието ръководство стопанският отдел на СГП внася в съд за 5 месеца случая с т. нар. „най голям поискан подкуп“ в историята – 1,5 млн. лв., през 2006 г. Награждаван е той лично и отделът му.

"Гореизложеното сочи на възможностите ми да допринеса за повишаване ефективността в работата на прокуратурата, особено по делата за корупция и организирана престъпност", смята прокурорът.

Молбата му е била изпратена „за становище“, след което прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите предлага тя да не се уважава, пояснява "Де факто".

„Натоварването във ВАП е не по-малко, проблемите са достатъчно значими, а хората – три пъти по-малко“, отсече днес Румен Боев, прокурор от... Пловдив.

В официалното съобщение на Съвета се казва:

"Отчита се, че във ВКП е налице ефективно изпълнение на съдебните задължения на прокурорите, както и устойчива тенденция за намаляване на общия брой преписки и на общия обем прокурорска дейност за периода 2014-2016 г. Във Върховна административна прокуратура за същия период 2014-2016 г. се отчитат  устойчиви параметри на натовареност на прокурорите."

Вероятно осуетяването на смятаната за общо взето стандартна процедура няма никаква връзка с това, че съпругата на Найденов се казва Соня Найденова - едно от "камъчетата в обувката" на главния прокурор Цацаров във ВСС.

Соня Найденова, която бе представляващ ВСС, е един от най-безотказните "дразнители" на главния прокурор Цацаров на заседания на ВСС. Снимка Веселин Боришев

Самата Соня Найденова, която днес е един от неотменните 6-има от т.нар. опозиционно малцинство, измина доста дълъг път. Още с учредяването на шестия ВСС през 2012 г. тя веднага стана негов представляващ.

Съдийката обича да се обосновава надълго, с обширна мотивация и - когато потрябва - да привежда закони минути наред с леден тон. Това редовно изкарва извън кожата му главния прокурор Сотир Цацаров, който дори веднъж й заяви, че "живее в измислен свят" на комисии, работни групи и дискусии, когато не стана неговото по един въпрос... Каза й, че не може да се надскочи.

Найденова бе свалена с мълниеносен "пуч" през януари 2016 г. без нито един мотив като извънредна точка, внесена в последния момент в дневния ред на ВСС.

Днес Сотир Цацаров не присъства на заседанието, тъй като е на визита в Москва при колегата си Юрий Чайка. Колегията се председателстваше от Румен Боев по старшинство.