Президентът Доналд Тръмп отново стъписа американците - този път с неразбираемо (повече от обикновено) съобщение в социалната мрежа Туитър и нова дума.

Малко след полунощ във Вашингтон вчера, в профила на американския държавен глава излезе следния туит:

"Въпреки постоянната негативна преса covfefe."

Ако смятате да потърсите в Гугъл - недейте. Дори геният на Сергей Брин и Лари Пейдж не може да отговори точно какво значи тази дума.

За объркването на американците в Туитър спомогна фактът, че неразбираемото съобщение остана онлайн няколко часа. Едва рано сутринта Тръмп го изтри и пусна ново:

"Кой може да разбере истинското значение на "covfefe"? Забавлявайте се!"

Много хора търсиха значението на мистериозната дума през нощта, други просто се шегуваха.

Екипът на знаковия американски речник Merriam-Webster, които често коментират неологизмите и странните употреби на познати думи от президента, решиха този път да не коментират:

"Събужда се. Проверява Туитър.... Ъ...... Търси за...... Съжалява, че е проверил Туитър. Ляга си обратно."

Някои обаче приеха предизвикателството и за часове се разпространиха десетки теории за смисъла на думата. Някои изказаха очебийната теза - че  "covfefe" е някакъв вариант на кафе, други пък решиха, че това са кодовете за ядрения арсенал на САЩ. А може би това е новата линия парфюми на Иванка Тръмп? Или пък нов филм на фестивала в Кан?

Актьорът Зак Браф заяви, че говорителят на президента Шон Спайсър вече е готов да защитава речника на шефа си - думата си я имало и всъщност била най-яката дума въобще...

Преди дни информационният сайт Axios цитира анонимен служител на Белия дом, според който екипът на Тръмп постоянно се опитвал да ограничава ползването на микроблогинг платформата.

"Самият Тръмп натиска екипа си за повече свободно време. Екипът му обаче прави всичко възможно, за да държи програмата му пълна и да ограничи гледането на кабеларките, което често предшества пускането на туитове. Зад океана това е сработило", твърди анонимният източник.

Президентът обаче вече се върна на родна земя.