Европейската комисия днес публикува документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 година, подчертавайки, че това не е план, а основа за дискусия между държавите членки.

Главните компоненти на документа, представен от заместник-председателя на комисията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по икономиката и финансите Пиер Московиси, са: завършване на финансовия съюз, изграждане на икономически и фискален съюз и създаване на демократични и легитимни институции за тяхното управление.

Завършването на финансовия съюз предполага намаляване на рисковете в банковата система, особено на лошите кредити; обща фискална опора на европейския фонд за решаване на банкови кризи и единна европейска схема за гарантиране на влоговете, които комисията смята, че трябва да са в сила до осем години.

Документът се спира и на изграждането на единен капиталов пазар в ЕС като алтернативен на банките източник на финансиране за икономиката.

Той поставя и въпроса за емитиране на общи дългови книжа на еврозоната, признавайки сложните политически и правни въпроси, които те повдигат, на първо място – мутуализацията (обобществяването) на дълговете на държави в различно икономическо и финансово състояние.

Що се отнася до икономическия и фискалния съюз, комисията предлага в краткосрочен план икономическата конвергенция в ЕС да се задълбочи като се засили ролята на цикличното наблюдение над националните бюджети и реформи в рамките на т.нар. европейски семестър.

Документът предлага и различни варианти за „макроикономическа стабилизираща функция“ на еврозоната – от схеми за защита на инвестициите и за презастраховане срещу безработица до отделен бюджет на еврозоната.

В институционалната част на предлаганите реформи комисията разглежда възможността сегашните длъжности на председател на Еврогрупата (неформална общност на финансовите министри на еврозоната) и на еврокомисар по икономиката и финансите да се слеят както и до 2025 година ЕС да има един представител в Международния валутен фонд вместо сегашните отделни представители на държавите му.

Документът предвижда създаване на финансово министерство и финансов министър на еврозоната както и на Европейски валутен фонд, който да ѝ осигури повече автономност от други международни институции в случаи на кризи.

Комисията посочва, че това би изисквало засилени парламентарен контрол и отчетност на тези институции на европейско ниво и пред държавите-членки.