80% от туристите, посетили веднъж България, се връщат. С тази впечатляваща статистика се похвали министърката на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ днес. И направи интересен анализ защо това се случва:

"Това е най-хубавата оценка на правителството", отбеляза тя.

България е дефинитивно шампион в семейния туризъм, разкри още министърката.

"През миналата година спечелихме и първата награда на National Geographic-Русия, България е на първо място като предпочитана дестинация за семеен туризъм там", обясни Ангелкова.

Според нея е важно успехите, които имаме и в историческо-културния, и в балнео-спа туризма, да бъдат надградени. За тази година данните на туроператорите отчитат сериозен ръст на поръчките от ключови европейски държави.

"35% ръст от Германия, 10% от Русия. Ръстът на планираните чартърни полети от Франция и Холандия е с 80%. Други традиционно са Полша, Чехия и Израел. Там на база ранни записвания ръстът е около 25%“, съобщи министърката.

Ангелкова коментира и важността част от средствата, които се печелят от курортите с национално значение, да се връщат за подобряване на тяхната инфраструктура.

"Важно е да се поучим от опита на другите държави, като Хърватия например. При тях всяка една стока се облага с данък, който финансира туризма. Смятам, че до месец-два ще приложим правната рамка в тази посока. Ще се наложи промяна в повече от един закон“, обясни тя.