Средно с 1,38% ще поскъпне електроенергията за бита от 1 юли, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията за промяна на цените на отделните дружества, които варираха от 1% до 9%, бяха разгледани от експертите на регулатора и обсъдени по-рано днес.

Най-голямо ще бъде увеличението на цената за клиентите на ЧЕЗ България – с почти 2%. В Югоизточна България, където оперира EVN България, цената ще бъде увеличение с 1,5%. За Енерго Про поскъпването на тока за битовите потребители ще бъде в рамките на 0,22 на сто, става ясно от публикувания доклад на работната група на КЕВР.

Във вторник след открито заседание на регулатора неговият председател Иван Иванов обеща, че ще бъде търсен начин ръстът на цената на тока да бъде ограничен.

"Един от механизмите за това е анализ на направените инвестиции и налагане на корекции, свързани с неточности при прогнозните и реално направените инвестиции на електроразпределителните дружества в периода 2015 – 2017 г.", обясни той. 

От доклада е видно, че най-голяма е корекцията за Енерго про –14,2 млн. лева. На „Електроразпределение Юг“, каквото е новото име на EVN, са коригирани 11,3 млн. лева, а на ЧЕЗ – 7,7 млн. лева. 

Окончателно решение за цените на тока регулаторът ще вземе в края на юни.

С малко ще поевтинее токът за малките и средните фирми, които са останали на регулирания енергиен пазар, става ясно още от документа на КЕВР.